Romgaz: Importurile de gaze ruseşti în România nu vor fi perturbate de disputa dintre Moscova şi Kiev

România nu va fi afectată de disputa comercială din aceste zile dintre Rusia şi Ucraina, a declarat marţi Dumitru Rotar, directorul general adjunct al Romgaz.
Economica.net - mar, 12 nov. 2013, 11:29
Romgaz: Importurile de gaze ruseşti în România nu vor fi perturbate de disputa dintre Moscova şi Kiev

El a fost întrebat cum va fi afectată România de recentele disensiuni între Rusia şi Ucraina, care au dus la sistarea importurilor de gaze ruseşti în Ucraina. Această situaţie ar putea perturba întregul flux de gaze către Europa şi, implicit, către România, în condiţiile în care ţara noastră aduce din Rusia circa 25% din consumul intern, prin conducte care tranzitează Ucraina.

‘S-a mai întâmplat acest lucru şi în 2009 şi România nu a suferit’, a precizat oficialul Romgaz.

În ianuarie 2009, Rusia a sistat importurile de gaze către Europa prin Ucraina timp de trei săptămâni. România nu a fost afectată, întrucât depozitele de gaze erau pline, iar producţia internă a fost suplimentată. În schimb, alte ţări din regiune, precum Bulgaria, Ucraina, Cehia şi Republica Moldova au avut probleme în alimentarea cu gaze şi au fost nevoite să închidă şcoli şi alte instituţii publice pentru a raţionaliza consumul.

Ucraina a sistat încă de sâmbătă importurile de gaze din Rusia, a indicat luni agenţia ucraineană de presă UNIAN, cu referire la un anunţ făcut de Nikolai Orlov, directorul adjunct al Departamentului de control al sectorului energetic rus, după cum informează RIA Novosti. Sistarea importurilor pune în pericol tranzitul gazelor ruseşti spre Europa pe timpul iernii, avertizează un expert rus.

‘Ucraina a sistat achiziţionarea de gaze naturale din Rusia, în contextul în care la începutul lunii cumpăra aproximativ 9 sau 10 milioane de metri cubi de gaze zilnic’, ceea ce era de zece ori mai puţin decât volumul mediu pe zi cumpărat înainte, a indicat oficialul ucrainean.

Decizia Kievului ar putea provoca perturbări în tranzitul de gaze naturale via Ucraina în direcţia Europei, a avertizat, în acest context, Aleksei Grivaci, directorul general adjunct al Fundaţiei ruse pentru securitatea energetică naţională.

Potrivit acestuia, Kievul preia gaze din depozitele subterane, situaţie care pune în pericol tranzitul de gaze ruseşti spre Europa pe timpul iernii.

‘Evident, ei (ucrainenii) iau acum gaze din depozitele subterane. Cât mai e cald, acest lucru este posibil, dar situaţia respectivă creează riscuri suplimentare pentru tranzitul de gaze, de exemplu în luna februarie sau în perioadele de răcire accentuată a vremii’, a declarat Grivaci, citat de secţia economică a ITAR-TASS, PRAIM-TASS.

Vicepremierul ucrainean responsabil cu energia, Iuri Boiko, a declarat recent că Ucraina a început încă din luna octombrie să utilizeze gazele stocate în rezervele subterane pentru a-şi satisface nevoile naţionale. Aceste rezerve sunt necesare pentru asigurarea continuităţii tranzitului de gaze ruseşti în Europa în perioadele de vârf din timpul sezonului rece.

De altfel, Iuri Boiko avertizase recent că Ucraina nu va mai ajuta Rusia să asigure continuitatea tranzitului de gaze spre consumatorii europeni ai Gazprom în perioadele de vârf ale iernii, în cazul în care Moscova va continua să aibă o ‘abordare formală’ în rezolvarea problemelor legate de gaze în raport cu Kievul.

Te-ar mai putea interesa și
Azi se aleg președinți pentru Senat și Camera Deputaților
Azi se aleg președinți pentru Senat și Camera Deputaților
Senatul şi Camera Deputaţilor, îşi aleg, luni dimineaţă, preşedinţii, după ce, la finalul săptămânii trecute, parlamentarii au depus jurământul şi au fost constituite comisiile......
Tanczos Barna, propus de UDMR ca ministru de Finanțe, spune că va aborda rațional politicile fiscale
Tanczos Barna, propus de UDMR ca ministru de Finanțe, spune că va aborda rațional politicile fiscale
Senatorul Tanczos Barna, propus de UDMR pentru funcţia de ministru al Finanţelor în viitorul Guvern, anunţă că va deţine ...
BMW XM by Kith, o ediție limitată de 47 de unităţi
BMW XM by Kith, o ediție limitată de 47 de unităţi
Modelul plug-in hybrid de înaltă performanță XM va fi disponibil anul viitor sub numele de BMW XM by Kith 2025, cu design ...
Cine va conduce România. Toate propunerile pentru functiile cheie din stat. Azi, 23 decembrie, se decide totul
Cine va conduce România. Toate propunerile pentru functiile cheie din stat. Azi, 23 decembrie, se decide totul
După negocierile de la Cotroceni și Consiliul Național al PSD, s-a conturat forma noului guvern: 16 ministere, din care ...