UPDATE:Romgaz întrerupe marţi livrările de gaze către ELCEN, care spune că va întrerupe alimentarea cu apă caldă în acest caz

Romgaz va întrerupe de marţi livrările de gaze naturale către Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), informează, luni, compania, potrivit Agerpres.
Economica.net - lun, 26 sept. 2016, 17:30
UPDATE:Romgaz întrerupe marţi livrările de gaze către ELCEN, care spune că va întrerupe alimentarea cu apă caldă în acest caz

În cazul intrării ELCEN în insolvenţă, Romgaz va înscrie creanţele la masa credală, fiind unul dintre cei mai mari creditori ai companiei.

‘SNGN Romgaz SA urmăreşte cu preocupare desfăşurarea evenimentelor care decurg din cererile de insolvenţă ale companiilor bucureştene RADET şi ELCEN. În cazul intrării în insolvenţă a ELCEN, Romgaz va înscrie creanţele la masa credală, fiind unul dintre cei mai mari creditori ai companiei.

Din 27 septembrie 2016 SNGN Romgaz SA este obligată să întrerupă livrările de gaze naturale către ELCEN’, afirmă Romgaz, într-un comunicat remis Agerpres.

‘ELCEN ne-a comunicat că nu-şi mai poate onora obligaţiile contractuale începând cu data de 27 septembrie 2016. Clauzele contractuale în vigoare şi experienţa din trecut care a condus la sute de milioane de lei datorie au obligat conducerea Romgaz să întrerupă furnizarea de gaze naturale începând cu acesta dată până în momentul în care se vor identifica soluţii şi măsuri care vor putea permite ELCEN să acţioneze în conformitate cu contractele semnate cu Romgaz’, se menţionează în comunicat.

Romgaz susţine că, în calitatea sa de companie de interes naţional, cotată la bursă, are datoria de a proteja, în egală măsură, interesele tuturor clienţilor şi pe cele ale acţionarilor, în deplina respectare a legii şi a angajamentelor contractuale.

‘Recenta decizie care solicită intrarea în insolvenţă a ELCEN Bucureşti fără a informa în prealabil partenerii şi neîndeplinindu-se formalităţile prevăzute în contractele încheiate obligă conducerea Romgaz să acţioneze în limitele mandatului acordat de Consiliul de Administraţie şi acţionari, respectiv de a acţiona în interesul companiei şi a acţionarilor săi şi de a respecta în aceeaşi măsură toţi consumatorii cărora direct sau indirect le furnizează gaz în România. Situaţia critică creată, fără a consulta părţile implicate, necesită decizii de urgenţă care trebuie luate de toate părţile interesate şi, din păcate, aceste decizii nu aparţin în mod singular companiei Romgaz’, afirmă societatea.

Romgaz precizează că, ţinând cont de situaţia nou creată, sprijină orice iniţiativă a părţilor interesate care să conducă la identificarea unor soluţii durabile pentru asigurarea continuităţii furnizării gazelor naturale pe perioada iernii 2016 – 2017.

‘Securitatea furnizării este o responsabilitate şi un deziderat continuu al companiei, iar Romgaz şi-a asumat furnizarea a peste 50% din consumul de gaze naturale al populaţiei din România care includ şi 50% din totalul cantităţii de gaze înmagazinate pentru a fi puse la dispoziţie în perioada de iarnă. SNGN Romgaz SA a reprezentat de-a lungul timpului un partener de încredere pentru ELCEN Bucureşti şi, prin intermediul acestei companii, al cetăţenilor din Bucureşti. Am acordat o atenţie sporită acestei relaţii comerciale, asigurându-ne că siguranţa şi continuitatea în furnizare este asigurată chiar şi în cele mai vitrege condiţii meteorologice. Conducerea Romgaz SA urmăreşte cu preocupare evoluţia evenimentelor derulate după intenţia anunţată a Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice – RADET Bucureşti de intrare în insolvenţă. Totodată, compania este preocupată şi de rostogolirea acestei decizii asupra activităţii companiei Electrocentrale – ELCEN Bucureşti, unul dintre principalii clienţi ai Romgaz’, se mai spune în comunicatul Romgaz.

Potrivit comunicatului Romgaz, în cazul intrării ELCEN în insolvenţă, Romgaz va înscrie creanţele la masa credală, fiind unul dintre cei mai mari creditori ai companiei. Datoria actuală a ELCEN către Romgaz se ridică la 319 milioane de lei.

‘SNGN Romgaz SA urmăreşte cu preocupare desfăşurarea evenimentelor care decurg din cererile de insolvenţă ale companiilor bucureştene RADET şi ELCEN. În cazul intrării în insolvenţă a ELCEN, Romgaz va înscrie creanţele la masa credală, fiind unul dintre cei mai mari creditori ai companiei. Din 27 septembrie 2016, SNGN Romgaz SA este obligată să întrerupă livrările de gaze naturale către ELCEN’, afirmă Romgaz, într-un comunicat remis AGERPRES.

Romgaz a semnat în luna iulie 2016 două contracte de furnizare gaze naturale către ELCEN aflate în derulare până la data de 30 septembrie 2017, în valoare cumulată de 935,5 milioane de lei. De asemenea, cele două companii au convenit în luna august o reeşalonare a datoriilor restante ale ELCEN către Romgaz pentru o perioadă de 36 de luni. Datoria actuală a ELCEN către Romgaz este de 319 milioane lei.

Electrocentrale Bucureşti, cel mai mare producător de energie termică din România, a depus la Tribunalul Bucureşti intrarea în insolvenţă. Tot astăzi şi RADET a depus cererea de insolvenţă.

Cerera de intrare în insolvenţă a Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) a fost depusă astăzi, 26 septembrie, la Tribunalul Bucureşti. Termenul de judecată a fost stabilit pentru 6 octombrie, iar în cazul RADET pentru 5 octombrie.

Consiliul de Administraţie al Electrocentrale Bucureşti a decis săptămâna trecută intrarea în insolvenţă a companiei pentru a se proteja în urma cererii RADET de intrare în insolvenţă, decisă miercuri, 21 septembrie 2016. Cum ambele societăţi de care depinde alimentarea cu energie termică a Capitalei vor fi în insolvenţă, 1,25 milioane de bucureşteni riscă să rămână fără apă caldă şi căldură, în prag de iarnă.

RADET, distribuitorul de energie termică al Capitalei, este în subordinea Primăriei, iar Electrocentrale Bucureşti, compania care operează cele cinci centrale electrice de termoficare (CET) din Bucureşti (CET Sud Vitan, Vest, Progresu, Grozăveşti şi Titan) este în subordinea Guvernului.

Conducerea RADET a fost mandatată pe 21 septembrie să deschidă procedura insolvenţei, un proiect de hotărâre în acest sens fiind adoptat pe 22 septembrie în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

Dacă insolvenţa Electrocentrale va fi aprobată de Tribunal, primul la masa credală ar fi tot statul. Potrivit datelor trimise de companie redacţiei ECONOMICA.NET, ELCEN are cele mai multe datorii către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), circa 800 de milioane de lei, aşadar taxe şi impozite neplătite.

Următorul la masa credală ar fi Romgaz, unul dintre cei doi mari producători de gaze naturale din România, listat la Bursă, dar deţinut în proporţie majoritară tot de stat, prin acelaşi Minister al Energiei. Romgaz are de recuperat de la Elcen aproximativ 294 de milioane de lei, potrivit datelor Elcen.

Abia apoi urmează datoriile către băncile comerciale, care au de primit de la Elcen circa 242 de milioane de lei. Următorii pe listă sunt francezii de la Distrigaz (parte a grupului Engie), care au de primit de la Elcen 155 de milioane de lei, tot în contul gazelor livrate dar neplătite, urmaţi tot de o companie de stat, Transgaz-operatorul sistemului naţional de transport al gazelor naturale, care are de recuperat de la Elcen aproximativ 90 de milioane de lei.

Romgaz este cel mai mare producător şi principal furnizor de gaze naturale din România. Compania este admisă la tranzacţionare pe piaţa Bursei de Valori din Bucureşti şi a Bursei din Londra (LSE). Acţionar principal este statul român cu o participaţie de 70%. Compania are o experienţă vastă în domeniul explorării şi producerii de gaze naturale, istoria sa începând acum mai bine de 100 de ani în 1909. Romgaz face cercetare geologică în scopul descoperirii de noi zăcăminte gazeifere, produce gaz metan prin exploatarea zăcămintelor din portofoliul companiei, depozitează subteran gaze naturale, efectuează intervenţii, reparaţii capitale şi operaţii speciale la sonde şi asigură servicii profesioniste de transport tehnologic. În 2013, Romgaz şi-a extins domeniul de activitate prin asimilarea centralei termoelectrice de la Iernut, devenind astfel producător şi furnizor de energie electrică.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...