Romgaz: Ne uităm şi la cât de adânc îşi face broasca ţestoasă vizuina când prognozăm cât de grea va fi iarna
‘Când ne facem prognozele despre cât de grea va fi iarna, luăm în consideraţie şi comportamentul animalelor, cum se pregătesc dânsele de iarnă. De exemplu, când începe migraţia păsărilor, cât de adânc îşi face broasca ţestoasă vizuina, cât de graşi sunt porcii mistreţi în ajunul iernii’, a precizat Ciolpan, în cadrul conferinţei Focus Energetic.
Potrivit acestuia, datele de care dispune compania în prezent arată că această iarnă va fi geroasă şi lungă.
Ciolpan a adăugat că, în depozite, există în acest moment o cantitate de gaze de 2,3 miliarde de metri cubi, mai mult decât cantitatea de 1,7 miliarde de metri cubi, care este necesarul solicitat de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Anterior, în aceeaşi conferinţă, Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE, a declarat şi el că în depozite există, momentan, mai multe gaze decât necesarul pentru această iarnă.
‘În ceea ce priveşte gazele naturale, Autoritatea a stabilit un minimum necesar de 1,7 miliarde (mc) pentru a fi înmagazinat. Înmagazinarea Romgaz este de 2,4 miliarde de metri cubi, aproximativ aceeaşi cantitate ca şi anul trecut. În acest an, datorită preţurilor internaţionale scăzute, cel puţin sub valoarea gazelor domestice înmagazinate, s-au înregistrat aceste contracte importante de import. În primele 10 zile ale lunii noiembrie s-au consumat din depozite 40 milioane de metri cubi. De exemplu, în 2012, în luna noiembrie, din depozite s-au consumat peste 340 de milioane’, a spus Havrileţ.
El a precizat că se aşteaptă ca în noiembrie consumul să fie de 100 milioane de metri cubi.
‘Prevedem ca în această lună să fie undeva la maxim 100 milioane de metri cubi, datorită importului, care este la un nivel de 25% din consumul zilnic. Practic, din 44 de milioane de metri cubi care este consumul zilnic în această perioadă, 10 milioane în medie vin din import. Sunt furnizori care folosesc această sursă având în vedere preţul competitiv, dacă ne raportăm la preţul de referinţă’, a mai arătat preşedintele ANRE, la o conferinţă pe teme energetice organizată de Focus Energetic.
În urmă cu o săptămână, Havrileţ declara că România ar putea importa 40% din consumul naţional de gaze în această iarnă, întrucât preţul gazelor pe pieţele internaţionale va fi chiar şi cu 20 de lei pe MWh mai mic decât cel al gazelor de producţie internă aflate în depozite.