Romgaz era partener în cadrul acordurilor de parteneriat încheiate cu Aurelian Oil&Gas Poland şi Sceptre Oil & Gas pentru desfăşurarea de operaţiuni petroliere în perimetrele Cybinka si Torzym din Polonia, scrie News.ro.
Romgaz a deţinut o cotă de 30% din cele două licenţe, preluate în 2008. Potrivit unor informaţii ale companiei din vara lui 2015, finalizarea exploatării era programată pentru începutul anului 2017.
Conducerea Romgaz a decis să se retragă din concesiunile din Polonia din cauza rezultatelor nefavorabile obţinute prin forajul sondei 1 Sosna, precum şi din cauza amânării continue a executării lucrărilor de foraj de către parteneri în ultimii doi ani, arată raportul.
„În prezent, Romgaz nu mai este acţionar în cele două entităţi, însă formalităţile de retragere completă nu au fost finalizate, existând încă discrepanţe între opinia Romgaz şi cea a operatorului referitoare la cedarea drepturilor şi obligaţiilor Romgaz care rezultă din Acordurile de împrumt (asocierea: Romgaz, Aurelian Oil&Gas Poland şi Sceptre Oil&Gas – Polonia)”, arată raportul Romgaz.
Romgaz mai are o participaţie de 25% în trei perimetre petrolifere din Slovacia (Svidnik, Snina şi Medzilaborce). În anul 2016, operatorul a obţinut o parte din avizele şi permisele necesare forajului a trei sonde.
Profitul net al Romgaz a scăzut cu 14,2% în 2016, până la 1,02 miliarde lei (circa 227 milioane euro), pe fondul diminuării cifrei de afaceri cu 15,8%, activitatea producătorului fiind afectată de scăderea consumului de gaze.
Compania a realizat în 2016 investiţii de 497,7 milioane lei (10 milioane euro), nivel la jumătate faţă de cel atins în 2015, de 938 milioane lei.
Producţia de gaze a companiei a scăzut anul trecut cu 24,1%, la 4,22 miliarde metri cubi, de la 5,56 miliarde mc în 2015.
Romgaz are circa 6.200 de angajaţi şi, alături de OMV Petrom, companie controlată de grupul austriac OMV, concentrează aproape toată producţia de gaze naturale a României.
Acţiunile companiei se tranzacţionează pe piaţa Bursei de Valori din Bucureşti (BVB) şi a Bursei din Londra (LSE). Acţionar principal este statul român, cu o participaţie de 70%.
Compania are în prezent o valoare de piaţă de 11,83 miliarde lei (2,62 miliarde euro).