Romgaz poate susţine investiţia din Marea Neagră şi ar trebui să fie operator – Iancu, CNR-CME

13 07. 2021
platforma_saipem_marea_neagra_79608800

„Cred că da, poate susţine investiţia (în proiectul Neptun Deep – n.r.) dacă preia participaţia Exxon, dar e foarte important în ce condiţii cumpără şi ce rol va avea. Experienţa Romgaz ar trebui să-l determine să joace rolul de operator al acestei exploatări. Condiţiile ar trebui să fie mutual avantajoase, să-i permită Romgaz acea marjă de finanţare pentru a angaja credite şi a duce mai departe exploatarea. Dar cred că Romgaz are acest potenţial”, a spus Iancu.

Potrivit acestuia, preţul gazelor în prezent este suficient de mare pentru a permite companiei să investească în proiect.

„La gaze, preţul de producţie este 21 de lei pe MWh, iar cel de comercializare, 150 de lei, deci de cinci ori mai mare. E un spaţiul destul de mare ca Romgaz să-şi permită proiecte mari de investiţii, megaproiecte, ca acesta”, a mai spus reprezentantul CNR-CME.

Compania românească Romgaz a încheiat un acord de exclusivitate cu ExxonMobil, valabil între 17 iunie şi 15 octombrie 2021, pentru preluarea subsidiarei gigantului american care deţine o participaţie de 50% din proiectul Neptun Deep de exploatare a gazelor de la Marea Neagră.

În prezent, ExxonMobil şi OMV Petrom sunt parteneri egali în proiectul de mare adâncime Neptun Deep, unde explorările au relevat zăcăminte estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi. Spre comparaţie, România a produs anul trecut 9,2 miliarde de metri cubi.

ExxonMobil şi-a anunţat intenţia de a părăsi România, iar OMV Petrom a precizat că este posibil să ia anul viitor decizia de a investi în proiectul Neptun Deep, în funcţie de modificările legislative din România şi de situaţia pieţei.

Potrivit unui acord între OMV Petrom şi Romgaz, OMV Petrom va fi operatorul blocului, dacă Romgaz preia participaţia Exxon.