Iată comunicatul trimis de Romgaz Bursei de Valori București:
“Societatea Națională de Gaze Naturale “ROMGAZ” S.A. informează acționarii și investitorii cu privire la faptul că, Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri a virat suma de 115.027.026,77 RON reprezentând Rata 2 aferentă Contractului de Finanțare nr. 4/07.12.2017 pentru investiția „Ciclu combinat cu turbine pe gaz” – Iernut.
Suma a fost virată ca urmare a aprobării celei de-a doua cereri de rambursare depuse, împreună cu documentele justificative, la Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri – Comisia P.N.I., conform Graficului cererilor de rambursare.
Contractul nr. 4/07.12.2017 a fost încheiat în contextul de finanţare nerambursabilă în valoare de maxim 320,90 milioane RON, din contul Planul Naţional de Investiţii (PNI), pentru investiția “Ciclu combinat cu turbine pe gaz”.
S.N.G.N. Romgaz S.A este inclus cu investiţia “Ciclu combinat cu turbine pe gaz”, în Anexa nr.3 “Planul Național de Investiții” la Hotărârea Guvernului nr. 1096/2013, la poziția 22”
Proiect întârziat
Centrala de la Iernut nu va fi gata până la finalul acestui an, a spus directorul general al Romgaz, Adrian Volintiru, în spetmebrie “Nu, nu va fi gata, din cauza problemelor pe care le au contractorii. Noi am ajutat cât am putut, dar mai mult nu putem face. Din 600 de oameni care ar trebui să fie pe șantier, acum sunt cam 200”, a spus Volintiru, răspunzând unei întrebări venite din partea jurnaliștilor.
El a explicat că, alături de problemele legate de pandemie, de modificările proiectului (au fost săpați sute de piloți, suplimentar), o altă cauză a întârzierilor este legată de efectele celebrei OUG 114, care a crescut salariile din construcții. Acestea constituie un cost suplimentar apărut, iar companiile implicate în proiect nu le pot trece decât parțial pe nota de plată către Romgaz, iar de aici au început să apară problemele. “Au necazuri cu subcontractorii lor”, a spus Volintiru.
Centrala de la Iernut, cu o capacitate de 430 MW, ar fi, după finalizare, a doua investiţie greenfield în generarea clasică de energie electrică din România de după căderea comunismului, după centrala în ciclu combinat a Petrom, de 860 MW. Proiectul are o valoare de 268 de milioane de euro și a fost atribuit de Romgaz consorțiului Romelectro-Duro Felguera. Inițial, centrala ar fi trebuit finalizată la începutul acestui an, apoi noul termen avansat a fost finalul anului.
Romgaz a pregătit vechea centrală, care funcționează deja
Centrala ar fi trebuit să fie dată în folosinţă la începutul anului 2020, potrivit planurilor iniţiale.