‘La explorarea producţiei avem nişte confirmări că prin descoperirea de noi rezerve, în ultimii trei ani am plecat de la 69 milioane de metri cubi şi suntem la 61,4 miliarde de metri cubi, rezervele au fost auditate, încă nu s-a finalizat dar cam pe aici vor fi cifrele. Rata de descoperire a rezervelor este una dintre cele mai bune. Pe de altă parte, la înmagazinare am continuat programul pe care îl avem. Am avut în prima etapă, până în 2012, s-a modernizat staţia de la Butimanu, după aceea a urmat Urziceni, acum este Sărmăşel. Printre altele, s-a crescut şi capacitatea de extracţie şi s-a rezolvat o problemă majoră cu furnizarea de gaze în Moldova, prin darea în funcţiune a staţiei de la Roman, deci lucrurile acestea nu sunt puţine, iar la acestea se adaugă altele, care nu sunt atât de vizibile, dar ţin de siguranţa energetică şi siguranţa în furnizare, concepte care se vehiculează tot mai mult în România’, a declarat Virgil Metea.
Directorul general al SNGN Romgaz a arătat că până acum deciziile în privinţa investiţiilor, cum este şi noua staţie de comprimare şi uscare a gazelor naturale inaugurată la Sărmăşel, s-au dovedit a fi corecte, deoarece prin infrastructura deţinută ce companie, România se poate racorda la orice proiect european.
‘La tipul acesta de proiecte (staţia de la Sărmăşel, n.r) durata de recuperare a investiţiei este de peste 10 ani. Pe de altă parte, nu acesta a fost principalul driver când s-a luat decizia de modernizare a staţiilor. Siguranţa a fost principalul driver şi bineînţeles că a trebuit să ţinem cont şi de criteriul economic. Deciziile au fost corecte pentru că cu infrastructura pe care o avem astăzi noi, Romgaz sau România, putem să ne racordăm la orice proiect european şi putem să ţinem cont şi de Transgaz şi de ceilalţi operatori de pe piaţă. Şi noi suntem parte din piaţa asta şi prin ceea ce facem vrem să asigurăm o continuitate sănătoasă a companiei şi o dezvoltare sănătoasă’, a subliniat Virgil Metea.
El a spus că investiţiile în modernizare vor fi continuate de către Romgaz şi în domeniul energiei electrice, prin modernizarea Centralei Termoelectrice de la Iernut.
‘La producţia de energie electrică suntem începători, am intrat în branşa aceasta in 2013, am reuşit să menţinem Termocentrala de la Iernut în funcţiune şi în nişte parametri acceptabili şi după aceea împreună cu Consiliul de Administraţie am hotărât să modernizăm această centrală şi să o aducem la un nivel şi un standard european care să ne permită să câştigăm o altă poziţie pe piaţa de energie din România’, a arătat Metea.