Romgaz renunţă la ideea unui combinat chimic nou, care ar costa 2,5 miliarde euro și ar investi într-o fabrică nouă de metanol, de 300 milioane
Romgaz, cel mai mare producător de gaze din țară și companie controlată de stat, a anunțat de mai multă vreme că vizează extinderea activității prin achiziționarea sau construcția unei unități chimice, pentru valorificarea superioară a gazelor naturale pe care le extrage. În acest sens, a comandat și un studiu, care a fost livrat la finalul anului trecut și pe care am reușit să îl consultăm.
Studiul a analizat, comparativ, opțiunea unei construcții noi sau a achiziției și, ulterior, modernizării unui combinat existent și aici au fost luate în calcul combinatele de la Slobozia și Turnu Măgurele, controlate acum de Ioan Niculae. Studiul a arătat că, în ciuda unei investiții inițiale mai mari, varianta unui greenfield este cea preferabilă pentru Romgaz, din câteva considerente: cheltuielile operaționale sunt mai mari, există riscuri de mediu (poluare) mult mai mari din cauza uzurii instalațiilor, și, chiar dacă se va investi ulterior în modernizare, durata de viață a unei astfel de capacități este de maximum 15 ani (deja au 45-50 de ani), în condițiile în care o unitate nouă are o durată de viață de 50 de ani.
Opțiunea unei unități greenfield cu un nivel tehnologic mult mai complex față de actualele combinate chimice este însă destul de costisitoare. Studiul arată că doar investiția inițială (CAPEX) se ridică la cel puțin 2,5 miliarde de euro, la care se adaugă cheltuieli operaționale de aproape 800 de milioane de euro până în anul 2032, deci în total 3,3 miliarde. Studiul arată că Romgaz ar urma să intre într-un joint-venture pentru finanțarea unui astfel de obiectiv.
Combinatul nou, care ar fi urmat să consume cel puțin 77.100 de metri cubi de gaze pe oră, ar fi urmat să obțină pentru prima dată profit în anul 2028 (fără a se lua în calcul amortizarea), iar Romgaz ar fi urmat să recupereze investiția în 28 de ani. Totuși, și câștigurile ar fi pe măsură. Dacă acum, de exemplu, profitabilitatea Romgaz este de circa 6 eurocenți pe metrul cub de gaz, în cazul în care acest gaz ar fi fost folosit în noua unitate, în 2032 profitul ar fi de circa 60 de cenți pe metrul cub.
După ce a primit rezultatele acestui studiu, Romgaz a luat decizia ca, cel puțin acum, să nu se implice în acest proiect, potrivit unor surse din companie. Motivele țin atât de cheltuielile foarte mari pe care le presupune acest proiect, cât și de know-how-ul limitat la nivelul companiei pe partea de petrochimie. Sursele noastre spun însă că Romgaz, pe baza unei extensii a studiului de fezabilitate pentru acel combinat chimic, ar putea investi într-o fabrică nouă de metanol, unde investiția ar fi mai mică, de circa 300 de milioane de euro. Rațiunea ar fi că metanolul este materie primă pentru alte produse chimice, ca poliolii sau olefinele, și este folosit inclusiv în rafinăriile care produc carburanți.
Metanol produce acum și combinatul Viromet Victoria, deținut de Ioan Niculae
Romgaz a avut în 2018 un profit net de 1,4 miliarde de lei, la cifră de afaceri de 5 miliarde.