Romgaz: Rezervele de gaze vor aduce companiei venituri nete de 16,7 miliarde de dolari

Romgaz are rezerve dovedite şi probabile de gaze care îi vor aduce venituri nete de 16,7 miliarde de dolari, potrivit scenariului de bază din raportul de evaluare a resurselor companiei, elaborat de firma americană DeGolyer and MacNaughton.
Economica.net - lun, 21 oct. 2013, 10:42
Romgaz: Rezervele de gaze vor aduce companiei venituri nete de 16,7 miliarde de dolari

La 30 iunie 2013, Romgaz deţinea rezerve nete dovedite de gaze de 62 de miliarde de metri cubi şi rezerve nete probabile de 13,1 miliarde de metri cubi de gaze.

Consultanţii au precizat că, la evaluarea acestor rezerve, au luat în calcul o gamă de preţuri pentru consumatorii rezidenţiali şi non-rezidenţiali, dar şi faptul că piaţa va fi complet liberalizată în 2019 pentru rezidenţiali şi în 2015 pentru non-rezidenţiali. Pentru clienţii rezidenţiali (casnici), preţul pleacă de la 144 de dolari pe mia de metri cubi în prezent, până la 363 de dolari la momentul liberalizării pieţei, în 2019, după care rămâne la acest nivel. Pentru clienţii non-rezidenţiali (industriali), preţul este acum 178 de dolari pe mia de metri cubi şi ajunge la 363 de dolari în 2015, după care continuă tot la acest nivel. În medie, ponderând valorile de pe piaţa casnicilor şi de pe cea a industriei, preţul la care Romgaz vinde gazele este acum 168 de dolari pe mia de metru cubi şi va ajunge la 255 dolari în 2014, la 309 dolari în 2015, 321 dolari – 2016, 336 dolari – 2017, 354 dolari – 2018 şi la 363 de dolari pe mia de metri cubi în 2019.

Acestea sunt datele din scenariul de bază. În schimb, scenariul care a luat în calcul cele mai mici preţuri posibile la gaze prevede venituri nete de 13,1 miliarde de dolari pentru rezervele dovedite şi probabile ale Romgaz, în timp ce scenariul cu preţurile cele mai mari prevede venituri nete de 21,8 miliarde de dolari aferente acestor rezerve.

Romgaz operează în prezent 3.257 de sonde de producţie în România, care accesează 147 de zăcăminte comerciale, precum şi 29 de sonde de explorare în nouă perimetre on-shore (pe uscat).

‘Zăcămintele de gaze naturale situate în bazinul Transilvania, care asigură mai mult de 90% din producţia curentă a Societăţii sunt epuizate în procente cuprinse între 55% şi 85%. Societatea urmăreşte în prezent extinderea sau obţinerea unor noi licenţe de explorare şi/sau exploatare. În 2012, cheltuielile de capital ale Societăţii pentru explorare şi producţie au fost de 519 milioane de lei, suma investită în principal în activităţi de cercetare şi explorare’, se arată în prospectul de listare la bursă a Romgaz.

De asemenea, în prospect se mai precizează că redevenţele plătite statului român de către companiile petroliere care extrag petrol şi gaze ar putea creşte cu 25% – 40% din 2014. Autorii documentului precizează că aceasta este o informaţie care a apărut în presă, însă atrag atenţia că ‘nu există nicio certitudine că o astfel de creştere semnificativă a redevenţelor nu va avea loc’.

‘Redevenţa pentru producţia de gaze naturale este plătită trimestrial şi în prezent se situează între 3,5%-13%. Au existat speculaţii în presă privind faptul că Guvernul ar putea creşte valoarea redevenţei privind gazele naturale produse în baza oricărui contract nou de concesiune agreat la data de sau ulterior datei de 1 ianuarie 2014 până la 25% – 40%. În prezent, Societatea plăteşte 3% din venitul brut din activitatea de înmagazinare a gazelor naturale. Redevenţele cu privire la activităţile de înmagazinare pot creşte de asemenea în scurt timp. Nu există nicio certitudine că o astfel de creştere semnificativă a redevenţelor nu va avea loc şi că în cazul în care va avea loc, activitatea, rezultatele operaţionale, situaţia financiară şi perspectivele Societăţii nu vor fi afectate’, potrivit documentului citat.

Oferta publică iniţială de acţiuni a Romgaz începe marţi, 22 octombrie, ca urmare a aprobării prospectului de ofertă de către Autoritatea de Supraveghere Financiară în data de 18 octombrie, a anunţat luni Romgaz.

Te-ar mai putea interesa și
Studiul de fezabilitate pentru un cablu submarin care va lega UE de Azerbaidjan va fi gata în două luni, iar destinația inițială e România
Studiul de fezabilitate pentru un cablu submarin care va lega UE de Azerbaidjan va fi gata în două luni, iar destinația ...
Studiul de fezabilitate pentru proiectul cablului submarin prin Marea Neagră va fi gata în următoarele două luni, a declarat miercuri preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, informează......
Forumul APPR e îngrijorat de implicațiile viitorului acord UE-Mercosur
Forumul APPR e îngrijorat de implicațiile viitorului acord UE-Mercosur
Forumul Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România (Forumul APPR) îşi exprimă îngrijorarea cu privire ...
Fostul președinte francez, Nicolas Sarkozy, a fost condamnat la un an de monitorizare cu o brățară electronică
Fostul președinte francez, Nicolas Sarkozy, a fost condamnat la un an de monitorizare cu o brățară electronică
Curtea de Casaţie a Franţei, cea mai înaltă jurisdicţie franceză, a respins miercuri recursul fostului preşedinte ...
Doar 25% dintre românii de peste 15 ani au fost în vacanță anul trecut. Media UE e de 63%
Doar 25% dintre românii de peste 15 ani au fost în vacanță anul trecut. Media UE e de 63%
România se numără printre ţările Uniunii Europene cu cele mai reduse proporţii de cetăţeni care merg în vacanţă, ...