Romgaz a informat că a iniţiat demersurile în instant împotriva tuturor celorlalţi producători de gaze într-un comunicat trimis Bursei, pe care îl prezentăm integral:
„In cursul anului 2016, activitatea S.N.G.N. Romgaz S.A. a facut obiectul unui control al Curtii de Conturi a Romaniei – Camera de Conturi Sibiu, in urma controlului fiind emisa Decizia nr. 26/01.06.2016.
Printre masurile dispuse de Curtea de Conturi prin Decizia nr. 26/2016 este prevazuta: „Identificarea cantitatilor de gaze naturale livrate pe piata reglementata peste cantitatea care era obligata sa o livreze conform datelor comunicate catre DOPGN(operatorul pieţei de gaze din sibordinea Transgaz –n.red.), pentru fiecare client, stabilirea intinderii prejudiciului rezultat din diferenta dintre pretul de vanzare de pe piata reglementata si cel de pe piata libera, aferent cantitatii de gaze livrate in plus pe piata reglementata si recuperarea acestuia”.
Conducerea Romgaz, prin structurile de specialitate, a stabilit intinderea presupusului prejudiciu (Decizia Curtii este contestata in instanta) dupa care a dispus masuri de recuperare a acestuia.
In acest context, S.N.G.N. Romgaz S.A. a formulat si depus la instanta competenta actiune impotriva celorlalti producatori de gaze din Romania, care se considera ca nu si-au respectat obligatiile impuse de Ordinul ANRE nr.161/2014, in vederea recuperarii prejudiciului estimat de catre Curtea de Conturi„.
Ce s-a întâmplat de fapt
Practic Romgaz este obligată să îşi dea în judecată concurenţii de Curtea de Conturi, pentru o situaţie survenită în 2016 şi care, în final, a condus şi la demisia fostului director, Virgil Metea. În 2016, Curtea a constatat că, în perioada 2013-2015 compania a vândut mai multe gaze decât era obligată pe piaţa reglementată, unde preţurile sunt mai mici, şi mai puţine pe piaţa liberă, acolo unde preţurile erau mai mari. Curtea de Conturi a calculat, din acest motiv, un prejudiciu de 178 de milioane de lei, sumă dezvăluită la acea vreme de profit.ro.
Romgaz a contestat raportul, procesul este pe rol, dar Romgaz are termen până la jumătatea lunii iulie să demareze procedurile pentru recuperarea acestui prejudiciu, şi a fost astfel obligată să-şi dea în judecată concurenţii, dintre care cel mai mare este, de departe, Petrom. Din comunicatul Romgaz se înţelege că Petrom şi alţi producători ar fi vândut mai puţin gaz pe piaţa reglementată (adică populaţiei şi CET-urilor), unde preţurile erau mai mici,iar această cantitate de gaze ar fi fost acoperită de Romgaz, care a fost astfel obligată să vândă gaze ieftine mai mult decât îi cerea legea.