Viaţă dulce la cea mai mare firmă de stat: Angajaţii Romgaz au prime şi sporuri ameţitoare

Salariaţii Romgaz primesc, din prima lună a acestui an, o suită de sporuri şi beneficii consistente. Şeful sindicatului spune că este doar ceea ce li se cuvine, mai ales că Romgaz a realizat un profit consistent. Puteţi vedea documentele în galeria de mai jos
Florin Cojocaru - mar, 22 ian. 2013, 08:45
Viaţă dulce la cea mai mare firmă de stat: Angajaţii Romgaz au prime şi sporuri ameţitoare

Dacă de beneficiile mai mult decât generoase de care beneficiau salariaţii Hidroelectrica au curs tone de cerneală şi administratorul judicar al companiei a început să taie în carne vie, mai nou ies la iveală detalii despre situaţia privilegiată a angajaţilor de la cea mai mare companie a statului, Romgaz.

Compania din Mediaş este, oricum, unul dintre cele mai bune locuri unde să lucrezi în România, laolaltă cu celelalte societăţi din energie, venitul mediu net depăşind 4.500 de lei net. Mai mult decât atât, însă, angajaţii dispun de o suită de prime, sporuri şi beneficii care le urcă sensibil câştigul lunar.

Potrivit unor informaţii ajunse în posesia ECONOMICA.NETsalariaţii primesc prime de 700 de lei pentru fiecare din sărbătorile mari legale Paşte şi Crăciun, alte prime de murături şi de vacanţe precum şi o sumă medie de circa 700 de lei/lună pentru gazul consumat indiferent că este vară sau iarnă.

Mai mult, o nouă hotărâre a conducerii Romgaz instituie o nouă sărbătoare legală, în care se dă liber, dar  ziua este plătită ca şi o zi normală de lucru.

„Se completează art. 93, aliniatul(1) cu următorul punct : 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României. Se completează art.93 cu un aliniat nou astfel: Zilele libere acordate suplimentar celor acordate în Codul Muncii se plătesc cu acelaşi regim ca zilele libere prevăzute la art. 20 din Contractul Colectiv de Muncă. Părţile convin aplicarea acestei prevederi începând cu 1 ianuarie 2013”, se arată într-o decizie luată de conducere în 27 decembrie 2012.

Potrivit aceleeaşi decizii, fiecare salariat va beneficia, din partea societăţii, de o contribuţie de 400 de euro, echivalent în lei, pe an la pensiile facultative şi de 200 de euro pe an la asigurările voluntare de sănătate.

Ca şi cum atâtea beneficii nu ar fi fost de ajuns, aceeaşi decizie din 27 decembrie prevede ca angajaţilor care beneficiază de tratament de odihnă sau recuperatoriu, de asemenea plătit de Romgaz, să li se ramburseze integral costul biletului clasa 1 la Intercity şi 50% din costul biletului cumpărat de membrii familiei. Dacă angajatul alege transportul auto, i se va remabursa integral costul carburantului.

Când vine vorba de eşaloanele superioare de conducere, sumele vehiculate ca bonificaţii au un alt ordin de mărime. Nu mai e vorba de sute de lei ci urcă până la mii de lei. Astfel, directorul companiei, Cornel Cindrea , are o primă lunară de 6.400 de lei pe lângă salariul de 13.000 de lei, acordarea ei fiind, însă, condiţionată de realizarea ţintelor de performanţă impuse de Consiliul de Administraţie. De asemenea, fiecare consilier juridic beneficiază de la 1 ianuarie de un spor de 15% din salariul de bază lunar care începe, potrivit unor surse din companie, de la 7.000 de lei net.

Pentru liderul de sindicat Ioan Stoicovici, beneficiile suplimentare instituite prin actul din 27 decembrie reprezintă doar drepturi care erau prevăzute în contractul colectiv de muncă dar care nu au fost introduse anul trecut, după renegocierile pe contractul-cadru din februarie. „Şi decontarea transportului cu trenul sau maşina şi contribuţia la pensia privată şi asigurarea de sănătate sunt prevederi la contractul colectiv de muncă numai că nu au fost prinse în actul adiţional pe anul trecut aşa că le-a trecut acum. Încă sunt mici sporurile astea faţă de cât de mult se mult şi bine se munceşte la noi. Avem 120% profit realizat pe anul trecut iar cheltuileile cu salariile sunt 4% din total cheltuieli”, a precizat Stoicovici pentru ECONOMICA.NET. Potrivit acestuia, salariile angajaţilor Romgaz sunt mici „faţă de cât ar trebui să fie” pentru că nu sunt indexate de mulţi ani, timp în care preţurile bunurilor şi serviciilor au tot crescut.

Venitul mediu în Romgaz este în jurul a 4.500 de lei net lunar. Aici se include salariul şi toate primele şi sporurile acordate în plus.

Romgaz este cea mai mare companie de stat din România şi cel mai mare producător de gaze al ţării. În 2011, conmpania a înregistrat un profit de 244 de milioane de euro la o cifră de afaceri de 1 miliard de euro. Hidroelectrica, a doua mare companie ca valoare aflată în proprietatea statului, a fost şi ea în centrul unui scandal din cauza veniturilor supradimensionate de care beneficiau angajaţii.

Pe larg, despre beneficiiile angajaţilor Hidroelectrica aici

Odată cu intrarea în insolvenţă administratorul judiciar numit de instanţă a trecut la reevaluarea salariilor, a primelor şi bonificaţiilor primite de angajaţi care au fost ajustate. Mai mult, în decembrie 2012 şi ianuarie 2013 s-au făcut şi restructurări de personal.

Te-ar mai putea interesa și
ArcelorMittal cere măsuri comerciale mai dure pentru a răspunde fluxului de exporturi de oţel din China
ArcelorMittal cere măsuri comerciale mai dure pentru a răspunde fluxului de exporturi de oţel din China
ArcelorMittal a cerut măsuri comerciale mai dure pentru a răspunde fluxului de exporturi de oţel din China, care face piaţa nesustenabilă, iar preţurile din Europa sunt mult sub costurile......
Ciolacu anunţă un nou formular digital precompletat pentru cei cu venituri extrasalariale şi eficientizarea sistemului RO e-Transport
Ciolacu anunţă un nou formular digital precompletat pentru cei cu venituri extrasalariale şi eficientizarea sistemului ...
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, măsuri pentru reducerea birocraţiei în cazul românilor care obţin venituri ...
Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul, în creştere cu 8,4% în primele nouă luni
Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul, în creştere cu 8,4% în primele nouă luni
Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut, ...
Prima centrală nucleară din Polonia. Guvernul de la Varşovia anunţă un acord cu Japonia
Prima centrală nucleară din Polonia. Guvernul de la Varşovia anunţă un acord cu Japonia
Guvernele din Polonia şi Japonia vor semna joi un memorandum de înţelegere pentru cooperare în domeniul energiei nucleare, ...