Romgaz şi Lukoil vor începe în următoarea jumătate de an forajul sondei de explorare-evaluare al perimetrului Trident, în Marea Neagră
„Concret, probabil că la sfârşitul anului sau în prima jumătate a anului viitor vom începe forajul unei sonde de explorare-evaluare. Operatorul desemnat de către noi, Lukoil, o să facă acest lucru şi o să forăm această sondă fiind antamate eventual încă două sonde pentru evaluarea potenţialului perimetrului. În funcţie de rezultatele pe care le obţinem în procesarea informaţiilor o să luăm în considerare eventuala valorificare comercială a resurselor contingente care urmează să fie transformate în rezerve. În momentul în care se forează o sondă se forează pentru verificarea conţinutului, atât cantitativ, cât şi calitativ a resurselor pe care le anticipăm a fi acolo. După ce le verificăm, aceste resurse potenţiale devin surse contingente. Ştim că sunt acolo, nu ştim cât de mari sunt”, a declarat Dumitru Gheorghe Rotar.
Directorul general adjunct al Romgaz a arătat că va fi nevoie de o evaluare, iar pentru valorificarea zăcămintelor e nevoie de îndeplinirea sau depăşirea unor condiţii – comerciale, tehnice – şi abia după aceea hidrocarburile sunt puse în producţie şi se transformă în rezerve.
„Niciodată nu o să se extragă toate resursele dintr-un zăcământ, prin urmare rezervele nu o să fie niciodată la nivelul resurselor (…) Vreau să vă aduc aminte că acordul petrolier aferent perimetrului Trident e semnat mult mai târziu decât celelalte perimetre. Prin urmare, e nevoie de mai mult timp, pe de o parte, pentru a evalua potenţialul perimetrului şi, pe de altă parte, de a lua decizia comercială pentru a valorifica eventualele resurse contingente pe care o să le descoperim în plus faţă de cele anunţate deja de circa 30 de miliarde de metri cubi. Probabil în vâltoarea evenimentelor suntem puşi la acelaşi nivel cu ceilalţi titulari de acorduri petroliere din Marea Neagră, fără a se lua în calcul că unele acorduri au început cu mulţi ani înaintea acordului nostru”, a precizat reprezentantul Romgaz.
Directorul general al Romgaz, Adrian Volintiru, a subliniat, în acelaşi cadru, că se va trece la exploatare în Marea Neagră, acolo unde se fac explorări în asociere cu Lukoil, doar dacă se va găsi un zăcământ economic viabil.
„În momentul de faţă suntem într-o asociere cu Lukoil unde avem o cotă de 12,2%, am luat şi partea de preempţiune. Noi nu facem faza de explorare în acest moment, ei (Lukoil, n.r.) o fac, noi contribuim şi suntem participanţi în acest proiect. Întrebarea mai logică este dacă vrem să ne extindem pe alte zone. Şi aici e iarăşi o discuţie şi un punct al strategiei noastre. Da, studiem aceste oportunităţi, ne interesează orice nouă sursă de exploatare de gaz, fiind în obiectul nostru de activitate şi vedem exact la momentul potrivit ce identificăm şi cum identificăm. Decizia, din punct de vedere logic, fiind în program de explorare cu Lukoil, se va trece la exploatare dacă se va găsi un zăcământ economic viabil, altfel nu avem ce discuta”, a arătat Adrian Volintiru.
Directorul general a Romgaz a mai spus că una e să găseşti resurse şi alta e ca acestea să fie eficiente de exploatat din punct de vedere economic.