“Mâine este termenul final de depunere a ofertelor pentru pachetul Exxon. Compania noastră, Romgaz, va depune o ofertă. Dorim să scotem gazele naturale din Marea Neagră, este o prioritate pentru noi, să facem tranziția energetică de la cărbune spre regenerabile prin gaz, inclusiv legea offshore, pentru stimularea investițiilor în sector”, a spus Popescu, la o conferință pe teme energetice organizată de agenția de presă News.ro.
Legat de legea offshore, ministrul a spus că un proiect de lege de modificare a ei, așteptat de multă vreme de mediul de afaceri, va fi introdus în Parlament și va fi aprobat până la finalul acestei sesiuni parlamentare. Popescu a spus că va exista un larg consens în Parlament pe marginea modificării legii, și nu doar de la parlamentarii coaliției ci și din partea altor parlamentari.
Citește și:
Pe 2 martie, Romgaz a finalizat o achiziție directă de „servicii de consultanță financiară pentru intrarea în proiectul offshore Neptun Deep din Marea Neagră, în asociere cu OMV Petrom SA și PGNiG SA”.
Contractul, în valoare de aproape 130.000 lei (circa 27.000 euro), a fost semnat cu firma românească de insolvență BDO Business Restructuring SPRL, parte a grupului multinațional de consultanță BDO, scria la acea dată Profit.ro.
În acest moment, OMV Petrom şi ExxonMobil sunt parteneri egali în proiectul de explorare a zăcământului de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, estimat la 42 – 84 de miliarde de metri cubi de gaze. Spre comparaţie, România produce în prezent circa 10-11 miliarde de metri cubi de gaze pe an.
În 2019, Exxon şi-a anunţat intenţia de a se retrage din România. La rândul lor, reprezentanţii OMV Petrom au susţinut în mai multe rânduri că extracţia gazelor din perimetrul Neptun Deep va deveni incertă, dacă nu va fi modificată Legea offshore.