Romgaz va furniza gaze către Elcen până pe 12 noiembrie,dacă CGMB aprobă convenţia ce reglementează obligaţiile părţilor

Economica.net
25 10. 2016
calorifere_08vt_25139700_88236600_82791900

‘Romgaz, înţelegând procedurile birocratice, a decis să continue furnizarea până când CGMB va aproba sumele stabilite prin convenţia ce reglementează obligaţiile între părţi (Romgaz, ELCEN, RADET şi primărie – n. r). Totodată, în cazul în care Consiliul aprobă, Romgaz va continua să furnizeze gaze până cel târziu pe 12 noiembrie, data limită pentru plăţile pe lunile octombrie şi noiembrie’, au precizat sursele citate.

Potrivit reprezentanţilor Romgaz, din data de 4 octombrie, compania furnizează gaze naturale către Elcen fără ca acestea să fie plătite.

Primăria Capitalei s-a angajat să convoace în data de 31 octombrie Consiliul General.

Guvernul a adoptat în şedinţa din 5 octombrie o Ordonanţă de Urgenţă privind crearea unui cont escrow unde vor fi virate sumele alocate din bugetele locale în scopul acoperirii diferenţei de preţ pentru producerea energiei termice în sistem centralizat, sume care vor merge direct către producătorii şi furnizorii de energie termică.

‘Printr-o Ordonanţă de Urgenţă adoptată astăzi, Executivul a creat un mecanism financiar mai rapid, prin care se stabileşte ca sumele alocate din bugetele locale în scopul acoperirii diferenţei de preţ pentru producerea energiei termice în sistem centralizat ajung la furnizorul de combustibil. În lipsa acestei finanţări, serviciul public de alimentare a populaţiei cu energie termică nu poate fi asigurat. Practic, sumele virate în contul escrow creat special cu această destinaţie vor merge direct către furnizorii şi producătorii de energie termică în sistem centralizat’, se menţiona într-un comunicat al Executivului.

De asemenea, potrivit actului normativ, pe o perioadă de 12 luni de la intrarea în vigoare a OUG, contul de tip escrow nu poate fi supus măsurii de poprire, în cadrul procedurilor de executare silită, reorganizare judiciară, insolvenţă şi faliment, în cazul furnizorilor şi producătorilor de energie termică.

Sumele acordate în avans pot fi virate în termen de 15 zile de către autorităţile administraţiei publice locale în conturile furnizorilor de gaze naturale, care vor utiliza sumele exclusiv pentru aprovizionarea producătorilor de energie termică cu gaze naturale, numai în baza unei justificări a avansurilor între unitatea administrativ-teritorială, furnizorul de energie termică, producătorul de energie termica şi furnizorul de combustibil.

‘Guvernul a găsit soluţia legislativă pentru asigurarea, cel puţin pe perioada acestei ierni, a energiei termice în sistem centralizat pentru populaţie. În paralel, Ministerul Energiei a iniţiat restructurarea ELCEN, proces care trebuie continuat pentru ca la final vom avea sisteme centralizate de încălzire eficiente. Vorbim însă de probleme acumulate în ani, care trebuie rezolvate. Mai departe, responsabilitatea revine autorităţilor administraţiei publice locale. Faptul că astăzi am ajuns la această soluţie, că am reuşit să rupem cercul vicios, este însă decisiv pentru asigurarea energiei termice pentru cetăţenii Capitalei’, a declarat ministrul Energiei, Victor Grigorescu, la momentul aprobării ordonanţei.

ELCEN, producătorul de energie termică pentru Bucureşti, şi RADET, furnizorul şi distribuitorul de energie termică, au intrat în insolvenţă la începutul lunii octombrie.