Romgaz va primi o finanţare de până la 321 milioane lei, prin Planul Naţional de Investiţii, pentru construcţia termocentralei de la Iernut

Economica.net
11 12. 2017
romgaz_38774100

Valoarea estimată a finanţării nerambursabile este de minimum 227,22 milioane lei şi maximum 320,9 milioane lei, inclusiv TVA, arată un raport publicat de Romgaz pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB),preluat de News.ro.

Investiţiile incluse în PNI primesc finanţare nerambursabilă în procent de maxim 25% din valoarea cheltuielilor eligibile, în baza unor contracte de finanţare.

Ministerul Energiei a aprobat în luna ianuarie cererea de finanţare a producătorului de gaze Romgaz din Planul Naţional de Investiţii (PNI) pentru termocentrala pe gaz pe care o construieşte la Iernut.

Romgaz a anunţat anul trecut că a încheiat un contract în valoare de 268,8 milioane euro cu asocierea formată din Duro Felguera şi Romelectro pentru construcţia unei centrale termoelectrice noi, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze la Iernut.

Pentru România, proiectul reprezintă cea mai mare investiţie publică în energie convenţională din ultimii 20 de ani.

Termocentrala pe gaze de la Iernut va fi finalizată la sfârşitul anului 2019, potrivit graficului.

Centrala va avea o capacitate instalată de 430 MW.

Echipamentele principale şi ingineria de bază vor fi furnizate de Duro Felguera, iar Romelectro se va ocupa de lucrările de construcţii – montaj, de partea de inginerie de detaliu şi livrarea echipamentelor auxiliare.

Gigantul american General Electric a anunţat marţi că a câştigat licitaţia organizată de consorţiul Duro Felguera (DF Energy) – Romelectro pentru furnizarea tehnologiei de bază a noii centrale termoelectrice.

Romgaz a preluat termocentrala actuală de la Iernut în 2013 de la producătorul de energie termică Elcen pentru stingerea unei datorii de 653 milioane lei.

Compania a raportat în primele nouă luni un profit net de 1,18 miliarde lei, mai mare cu 66% faţă de perioada similară a anului trecut, în timp ce producţia de gaze a urcat cu 23,6%, la 3,75 miliarde metri cubi.

Compania este admisă la tranzacţionare pe piaţa Bursei de Valori din Bucureşti şi a Bursei din Londra (LSE).

Acţionar principal este statul român, prin Ministerul Energiei, cu o participaţie de 70%.