Romgaz vrea să facă un combinat chimic în România sau să cumpere unul. A cerut studiu

Romgaz, unul dintre cei doi mari producători de gaze din România, controlat de stat, intenţionează să devină furnizor de îngrăşăminte chimice, şi a comandat un studiu privind oportunitatea de a construi de la zero un combinat chimic în România, sau de a cumpăra unul existent.
Mihai Nicuţ - mie, 20 feb. 2019, 06:01
Romgaz vrea să facă un combinat chimic în România sau să cumpere unul. A cerut studiu

Romgaz a cerut „Servicii de elaborare a unui „Studiu privind oportunitatea de intrare a S.N.G.N. Romgaz S.A. pe piața românească a îngrășămintelor chimice””, potrivit unui anunţ publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice.
Romgaz va plăti pentru el circa 1 milion de lei.

„Având în vedere Strategia de dezvoltare a S.N.G.N. Romgaz S.A. pentru perioada 2018-2028, în cadrul obiectivului strategic privind dezvoltarea afacerilor prin abordarea de noi piețe la nivel intern și internațional, una din direcțiile de dezvoltare o reprezintă industria petrochimică din România”, arată Romgaz în caietul de sarcini. „Astfel, obiectivul general al demersului de față este elaborarea și transmiterea către achizitor a unui studiu de oportunitate complet privitor la oportunitățile oferite de industria îngrășămintelor chimice”, se mai arată în document.
Potrivit cerinţelor Romgaz, consultantul trebuie să efectueze o „analiză a pieței românești și regionale de îngrășăminte (capacități existente vs. consum, prezent si perspective, export/import, jucători etc.); să analizeze „situația actuală a industriei de profil din România și oportunitatea achiziției unui obiectiv existent (brownfield), să analizeze „oportunitatea realizării unei investiții noi (greenfield)”.

Nu este pemntru prima data când producătorul de gaze vorbeşte despre intenţia de a cumpăra o unitate chimică în România, industrie care are drept materie primă gazul natural. De data aceasta face şi primul pas concret, iar cerinţa pentru consultant este să elaboreze un scenariu de business pentru a se vedea eficienţa economică pentru Romgaz a utilizării gazelor proprii în acest tip de industrie.

„Analiza de oportunitate se va face inclusiv din perspectiva eficientei economice a utilizării gazului natural producție proprie Romgaz ca materie prima comparativ cu vânzarea acestuia pe piața interna sau regional prin realizarea unui model financiar pentru estimarea indicatorilor de fezabilitate financiară e.g. RIR, VAN, perioada de recuperare a investiției etc”, se arată în anunţ.

Oficialii companiei spuneau, anul trecut, că nu este exclus ca Romgaz să ajungă să deţină vreunul dintre combinatele chimice deţinute de Interagro în România, care acum sunt închise. Interagro a intrat insolvenţă, iar Romgaz este creditor creditor, în contul gazelor livrate către Interagro şi neplătite, şi ar fi fost posibil să primească active ale companiei în schimb. Se pare însă că discuţiile demarate între cele două părţi nu au ajuns la final, din mai multe motive: Romgaz nu ar fi vrut orice activ, Interagro susţine că a plătit de fapt gazul, iar o vânzare în afara procedurii de insolvenţă ar fi presupus un preţ considerat de Romgaz prea mare pentru ce primeşte.

Citeşte şi:

OUG 114 ar putea opri producţia de energie electrică a Romgaz, din cauza preţului fix la gaze

Totuşi, compania de stat, care are şi o strategie de exitindere a afacerilor, este obligată să vândă, din acest an, toate gazele la preţul plafonat de 68 de lei/MWh sub preţul de acum al pieţei şi sub cel de import. Valorificarea superioară a gazelor proprii într-o unitate chimică (chiar şi la coş cu gaze de import) ar putea fi astfel mai profitabilă decât vânzarea lor pe piaţă. Din acelaşi motiv, compania construieşte şi două centrale electrice pe gaze în ciclu combinat (una la Iernut, care va fi gata la anul, şi una la Mintia, unde abia a demarat procedurile).

Cert este că în România funcţionează un singur combinat chimic acum, Azomureş Târgu Mureş, controlat de Ameropa, situaţia celorlalte şase, deţinute de grupul Intreragro fiind nesigură. Omul de afaceri Ioan Nicualae, proprietarul Interagro a spus că, dacă va primi de la Petrom şi Romgaz gaze la preţul de 68 de lei, le va porni pe toate.

Romgaz a înregistrat în 2018 un profit net de 1,4 miliarde de lei, în scădere cu 22% faţă de anul precedent, la o cifră de afaceri de 5 miliarde de lei, cu 9% mai mare.
Producţia de gaze naturale a fost de 5,33 milioane de metri cubi, cu 175 milioane mai mare decât producţia realizată în anul anterior (+3,39%) şi cu 1,6% mai mare decat producţia bugetată, arată Romgaz.
Producţia de gaze naturale a crescut pentru al doilea an la rând, arată compania.

Te-ar mai putea interesa și
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, pe care Moscova îl atribuie Kievului, asupra unor clădiri dintr-un oraş......
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...