‘Interagro (companie aflată în insolvenţă – n.r.), are mai multe combinate şi are o datorie mare la Romgaz, astfel că ne gândim că am putea recupera această datorie printr-o dare în plată a unui combinat de îngrăşăminte chimice, pentru că există asigurată piaţa de desfacere. Am trimis o notificare în acest sens administratorului judiciar al Interagro în urmă cu trei-patru săptămâni’, a spus Nistoran.
El a refuzat să spună care dintre combinate este în atenţia Romgaz, precizând că nu există încă un accept al administratorului judiciar al Interagro pentru a se publica această informaţie.
‘Nu avem până acum niciun buget şi nicio locaţie pe care să o avem în vedere pentru acest proiect. Adunarea Generală a Acţionarilor Romgaz a aprobat diversificarea produselor pe care Romgaz să le comercializeze şi alegem petrochimia, întrucât aşa am avea o valoare adăugat mult mai mare pentru gazul pe care îl extragem’, a continuat oficialul Romgaz.
Odată cu exploatarea resurselor de gaze din Marea Neagră, pe piaţă va fi un excedent de gaze, a explicat Nistoran.
‘Soluţia noastră pentru acest excedent sunt, pe de o parte, centralele electrice pe gaz, iar, pe cealaltă parte, petrochimia’, a arătat el.
Nistoran a participat, luni, la o conferinţă pe tema oportunităţilor României pe piaţa energetică, în contextul preşedinţiei române la Consiliul UE.
Romgaz construieşte în prezent o termocentrală pe gaze nouă la Iernut şi analizează un nou proiect privind o centrală de 400 de MW la Deva, unde investiţia va fi de circa 300 de milioane de euro.