‘Avem aceeaşi ofertă ca în perioada Crăciunului, în jur de 7 milioane de cozonaci, singura deosebire este că o să facem în perioada sărbătorilor pascale şi multă pască, probabil câteva sute de mii de bucăţi. În fiecare an, cantităţile pe care le scoatem acum pe piaţă sunt de circa zece ori mai mari decât într-o lună obişnuită din an. Preţurile au rămas nemodificate faţă de anul trecut, fiind situate între cinci şi 40 de lei pe bucată, dar vom scoate şi cozonaci de trei kilograme, la 130 de lei bucata’, a declarat pentru AGERPRES preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase – ROMPAN, Aurel Popescu.
Acesta a precizat că oferta de cozonaci a patiserilor români se îndreaptă şi către export, în ţările unde sunt comunităţi mari de români, respectiv în Italia, Spania, Canada, SUA, dar şi în Germania, ţări unde ajung peste 200.000 de cozonaci tradiţionali româneşti.
‘Acum duduie maşinile cu cozonaci româneşti către Italia, Spania, Canada sau SUA. Şi în Germania se vinde foarte bine cozonacul românesc. Cred că vor pleca peste 200.000 de bucăţi. Din păcate, în Marea Britanie s-a iscat un scandal din cauza unei firme din judeţul Dolj, care a trimis în jur de 2.000 de cozonaci cu rahat şi a tradus greşit, într-un sens vulgar, cuvântul ‘rahat’, nicidecum ca produs de cofetărie’, a precizat Aurel Popescu.
Potrivit sursei citate, peste 80% dintre consumatorii români preferă cozonacii tradiţionali în defavoarea celor din import, care sunt oferiţi mai mult pentru cadouri, decât pentru consumul propriu, ponderea importurilor fiind de numai 5% din consum.
În ceea ce priveşte efectele reducerii TVA la pâine şi făină la 9%, şeful ROMPAN a afirmat că producţia fiscalizată la pâine şi făină a crescut pe primele cinci luni, însă aşteaptă datele finale pentru şase luni de la introducerea măsurii, respectiv 1 septembrie 2013.
‘Luni am datele statistice şi pe luna pe februarie, dar la cinci luni stăm bine, pentru că producţia fiscalizată la făina a crescut cu 25%, iar la pâine cu 20%’, a precizat Aurel Popescu.
Industria de morărit şi panificaţie din România s-a confruntat în 2012 cu cel mai greu an din istorie, în condiţiile în care multe societăţi s-au închis şi au fost pierdute multe locuri de muncă, iar evaziunea fiscală în sector a depăşit 70%. Din acest motiv, asociaţia patronală a solicitat reducerea TVA la făină şi pâine la 9% , măsura care s-a implementat la 1 septembrie 2013 şi care, potrivit studiilor efectuate de ROMPAN, ar putea reduce până la 20% evaziunea fiscală din sector, în circa opt luni după introducerea cotei reduse de TVA, respectiv de la un miliard de lei în prezent, la numai circa 200 de milioane de lei.
Datele statistice arată că românii consumă, în medie, 98,1 kg de pâine pe an, peste media europeană de 78 kg/an de persoană, dar în scădere faţă de nivelul din 1989, care era de 136 kg/an. Producţia totală de pâine din România este de 1,8 milioane tone/an, potrivit datelor ROMPAN.
ROMPAN este prima asociaţie constituită în România în 1990 şi cuprinde 300 de societăţi din toate domeniile din industrie. Cota de piaţă este de 65% pe morărit, 40% la panificaţie, 70% la paste făinoase şi 55% la biscuiţi.
În industrie lucrează 6.178 de unităţi înregistrate, dar există şi multe alte unităţi neînregistrate. În industria de panificaţie lucrează 80.000 de salariaţi, mai mult de jumătate din toată industria alimentară, unde sunt 150.000 de salariaţi.