Rompetrol a făcut profit din vânzarea de carburanți în complicatul an 2020
Profitul net al benzinăriilor Rompetrol a fost de 19,6 milioane de dolari în 2020, în creștere cu 5% față de rezultatul de 18,6 milioane de dolari din 2019, pe fondul unui an foarte complicat pentru industrie, marcat de efectele pandemiei de coronavirus.
Cifra de afaceri brută a segmentului a fost de 2,45 miliarde de dolari, în scădere cu 20% față de cele 3 miliarde aferente anului precedent.
“Vânzările totale de carburanți (în zona de retail si en-gros), pentru anul 2020 s-au ridicat la 1,99 milioane tone, minus 5% față de anul 2019, ca rezultat direct a doua tendințe opuse – vânzări mai mari față de anul trecut în ianuarie și februarie, urmate de scăderi puternice pe masură ce au fost aplicate măsurile restrictive în cele doua luni de blocare.
De asemenea, luna iunie a semnalat o redresare puternică, cu canale de retail supraperformante față de anul trecut iar în trimestrele III si IV vanzarile totale de carburanți au fost ușor mai mari comparativ cu aceleași perioade ale anului trecut”, se arată în raport.
Într-adevăr, dacă vânzările de carburanți în sistem angro au scăzut de la 1,29 milioane de tone la 1,19 milioane, vânzările de carburanți mai mari prin stații, acolo unde ele sunt mai profitabile, au crescut ușor, cu 1%, la 799 de milioane de tone.
“În anul 2020, comparativ cu anul 2019, cotatiile Platts (FOB Med Italy-mean), exprimate în moneda de referință, USD, au fost, in medie, cu aproximativ 38% mai mici pentru motorină și cu 36% mai mici pentru benzină. Datorită menținerii cursului RON față de USD în 2020 la aceelasi nivel cu 2019 (media 2020 vs. media 2019), scăderea cotației internaționale a motorinei și a benzinei în moneda națională a fost echivalentă cu scăderea în USD”, arată compania petrolieră.
În România, reţeaua de distribuţie de carburanţi s-a extins anul trecut cu 27 de noi staţii, din care 17 unităţi au fost staţii Partener Rompetrol şi Rompetrol Express, iar 10 noi unităţi au fost deschise de Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român.
La sfârşitul lunii decembrie 2020, segmentul de distribuţie al Rompetrol Downstream cuprindea 1061 puncte de comercializare, incluzând reţeaua de staţii proprii, staţii partener şi staţii mobile (expres, baze interne de 9 şi 20 metri cubi).
Rompetrol Rafinare, principala companie a grupului Rompetrol (KMG International), care administrează rafinăriile Petromidia și Vega, dar controloează și divizia de downstream, a întregistrat o pierdere netă de 220 de milioane de dolaro în 2020, față de sub 50 de milioane acum un an, din cauza mediului de afaceri foarte dificil.
Principalii acţionari ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% – direct şi indirect) şi Statul Român, prin Ministerul Energiei