Rompetrol a finalizat modernizarea instalației de distilare în vid a Rafinăriei Vega

Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International (Rompetrol), a anunțat miercuri că a finalizat recent o investiție de 4,2 milioane de dolari pentru modernizarea instalației de distilare în vid (DV) din cadrul rafinăriei Vega Ploiești.
Ion Dobreanu - mie, 11 mai 2022, 17:04
Rompetrol a finalizat modernizarea instalației de distilare în vid a Rafinăriei Vega

Proiectul va contribui la îmbunătățirea proceselor operaționale și va avea, de asemenea, un impact pozitiv în ceea ce privește creșterea gradului de protecție a mediului înconjurător.

„Proiectul de modernizare a vizat îmbunătățirea randamentelor de producție din instalația de distilare în vid, unde se procesează, ca materie primă, păcură aprovizionată de la rafinăria Petromidia Năvodari și folosită în unitatea din Ploiești pentru obținerea de masă asfaltică și alte produse derivate. Modernizarea instalației va consolida poziția strategică a rafinăriei Vega, singura unitate de profil din țară capabilă să producă bitum rutier și special, produse folosite în lucrările de infrastructură din România și regiune. Prin astfel de investiții, compania se înscrie în obiectivele generale ale Grupului, de dezvoltare a activităților de producție, la cele mai înalte standarde de performanță și siguranță”, a declarat Felix Crudu Tesloveanu, directorul general al Rompetrol Rafinare.

Etapele semnificative ale proiectului au constat în proiectarea, execuția, transportul și montarea noului cuptor tehnologic, care are rolul de încălzire a materiei prime și fracționarea ei în condiții de presiune scăzută.

În comparație cu vechiul echipament, noul cuptor tehnologic are un randament cuprins între 86% și 90%, față de aproximativ 60%, cât era până în prezent. De asemenea, prin această investiție, va fi redus și consumul de utilități, prin folosirea unor arzătoare cu eficiență sporită, dar și a unui preîncălzitor de aer cu combustie.

Cuptorul tehnologic recent introdus în fluxul operațional a fost produs de o companie italiană specializată în construcția de echipamente destinate rafinăriilor, are un debit normal de lucru de 30 de tone de păcură pe oră și poate atinge o eficiență energetică de 95%.

În același timp, odată cu implementarea proiectului din rafinăria Vega, va fi susținută funcționarea Instalației DV la parametrii operaționali în creștere, dar cu scăderea emisiilor de CO2, cât și reducerea costurilor de mentenanță.
În 2022, Rompetrol Rafinare a planificat o producție de aproximativ 140 de mii de tone de bitum, cu circa 20 de mii de tone peste nivelul atins în 2019, an în care a fost obținută cea mai mare cantitate de bitum, până în prezent.

Rafinăria Vega Ploiești este singura unitate de profil din țară capabilă să producă bitum, hexan și solvenți ecologici, iar materia primă și semifabricatele folosite provin exclusiv de la Petromidia Năvodari, cea mai mare rafinărie din țară și una dintre cele mai importante din regiunea Mării Negre.

Principalii acționari ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% – direct și indirect) și Statul Român prin Ministerul Energiei (44,7%).

Te-ar mai putea interesa și
Ungurii de la MVM CEEnergy negociază cu turcii de la Botas un nou acord de import de gaze
Ungurii de la MVM CEEnergy negociază cu turcii de la Botas un nou acord de import de gaze
Firma ungară MVM CEEnergy este în negocieri cu compania turcă de gaze Botas pentru un nou acord de import de gaze, a anunţat Laszlo Fritsch, directorul general al grupului din Ungaria, transmite......
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale în administraţia publică
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale ...
Inteligenţa artificială va fi folosită în administraţia publică din România, iar cel mai important proiect pregătit ...
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
România şi Bulgaria se pot alătura pe deplin spaţiului Schengen de liberă circulaţie din ianuarie 2025, a declarat ...
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
Aproximativ 43% dintre companiile germane din România estimează o înrăutăţire a situaţiei economice în următoarele ...