Rompetrol, care deţine singura petrochimie din România, va reporni instalaţia de polietilenă de înaltă densitate

Economica.net
17 05. 2018
petromidia_67898765432_32225200

„Compania și-a propus repornirea în perioada următoare a instalației de polietilenă de înaltă densitate, oprită timp de peste patru ani din cauza volatilității ridicate a cotațiilor la materia primă (etilena) și produse finite. În acest sens, s-au început în primul trimestru al anului procedurile de revizie și testare a instalației (verificare/modernizare echipamente, avizări, etc)”, se arată în comunicatul companiei Rompetrol Rafinare Constanţa, emis cu ocazia prezentării bilanţului pentru primul trimestru al acestei luni.

Instalaţia HDPE ar urma să fie repornită până la jumătatea acestui an, potrivit termenelor estimate de companie.
La Petromidia funcţionează singura unitate petrochimică din ţară, activitatea fiind reluată aici în 2014. Alături de instalaţia HDPE, care va fi repornită, pe platforma rafinăriei mai funcţionează instalaţia de polipropilenă (PP), care funcţionează 100% cu materie primă produsă în rafinărie şi instalaţa de polietilenă de joasă densitate (HDPE), care funcţionează cu etilenă din import.

În primul trimestru al acestui an, producţia totală de polimeri de pe platforma Petromidia a fost de circa 43.000 de tone, cu 30% peste cea din primele trei luni ale anului 2017, creşterea fiind determinată de funcţionarea continuă a instalaţiilor de polimeri în acest an, după cum susţine compania.

Chiar dacă afacerea nu este momentan profitabilă (la o cifră de afaceri de 61 de milioane de dolari s-au înregistrat pierderi nete de 5,4 milioane), Rompetrol va continua să investească în acest business, pe care şi alţi actori importanţi din piaţa petrolieră îl consideră profitabil în viitor. Potrivit comunicatului, 12% din investiţiile programate în acest an, de 57 de milioane de dolari, vor merge către petrochimia de la Midia.

Şi OMV Petrom analizează posibilitatea de dezvolta la scară activităţi petrochimice la rafinăria Petrobrazi, rafinărie care va fi modernizată tocmai pentru a furniza produse cu valoare adăugată mai mare. Creşterea pe partea de produse petrochimice face parte de altfel din strategia companiei austriece OMV pentru perioada 2018-2025.

Principalii acţionari ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% – direct şi indirect) şi statul român prin Ministerul Energiei (44,7%)