Rompetrol continuă extinderea în Vestul Europei: negociază achiziţia unei reţele de 100 de benzinării în Spania

Chinezii de la CEFC vor deveni acţionarii majoritari ai Grupului Rompetrol (KazMunaiGas International) cel mai probabil în această toamnă, după ce au obţinut recent acordul autorităţilor române pentru tranzacţie. Extinderea va fi cuvântul cheie al business-ului, iar mişcările încep chiar de acum: grupul negociază achiziţia unei reţele de 100 de benzinării în Spania.
Economica.net - lun, 31 iul. 2017, 20:30
Rompetrol continuă extinderea în Vestul Europei: negociază achiziţia unei reţele de 100 de benzinării în Spania

“Din punct de vedere geografic, dezvoltarea business-ului KazMunaiGas International (KMGI –n.red.) este concentrată în zona Mării Negre şi a Mării Mediterane. Potenţialul logistic oferă oportunităţi de penetrare a pieţelor din zona Mării Negre, iar piaţa turcă este cea mai mare. De aceea,  KMGI caută modalităţi de a intra pe piaţa produselor petroliere din Turcia. De asemenea, în strategia de dezvoltare a business-ului KMGI, sunt analizate intens toate oportunităţile de intrare pe pieţe europene, incluzând aici Grecia, Italia şi Spania”.

Acesta este un extras din ultimul raport anual al KazMunaiGas, compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan, care este încă acţionar majoritar al Grupului Rompetrol, înainte ca tranzacţia prin care va ceda 51% către compania chineză CEFC (ei rămân cu 49%), să devină efectivă.

Anunţurile referitoare la extinderea grupului nu sunt noi, dar tatonările Rompetrol de a se extinde regional, şi chiar şi unele măsuri de consolidare a prezenţei pe pieţele externe (extinderea reţelei din Georgia şi Moldova, de exemplu), arată că, odată ce va veni finanţarea de la grupul chinez, expansiunea este calea de urmat. Încă de anul trecut, Azamat Zhangulov, fost  seniorvice-president declara pentru ECONOMICA.NET că, “Turcia este de interes pentru noi, deoarece rata maşinilor per locuitor este una dintre cele mai mici din regiune, deci potenţialul în zona de retail este foarte mare”. El a spus atunci că există o listă de companii avută în vedere pentru o potenţială achiziţie.  

Recent, surse din conducerea Rompetrol familiare cu strategia de extindere ne-au explicat că intrarea pe piaţa din Turcia se va face din poziţia de “big player”, adică prin cumpărarea unui lanţ de distribuţie semnificativ nu “câteva zeci de staţii, dat fiind că Turcia este o piaţă foarte complicată. Grupul are deja deschisă o subsidiară în Turcia încă din anul 2011, creată special pentru a identifica posibilităţile de extindere pe această piaţă care poate fi deservită de carburanţi produşi la rafinăria Petromidia, dar unde încă grupul nu are o reţea de retail.

În ceea ce priveşte celelalte pieţe din jur, cea mai apropiată “mişcare” ar putea fi o achiziţie în Spania. Potrivit surselor noastre, Grupul Rompetrol negociază în aceste zile cumpărarea unei companii locale cu o reţea de circa 100 de benzinării în Spania, tranzacţie agreată şi de viitorul proprietar chinez. De altfel, grupul era de mult prezent în Franţa şi în nordul Spaniei după achziţia Rompetrol Francem care operează Dyneff, o companie cu o reţea de 100 de benzinări,12 agenții comerciale (small and medium distribution), 2 agenții wholesale, si o capacitate de stocare totală de aproximativ 380.000 m3. Chinezii de la CEFC au cumpărat deja de la KMG reţeaua Dyneff, fiind acţionari majoritari încă din octombrie 2015.Cel mai probabil, achiziţia se va face prin Rompetrol France.

Pe piaţa mediteraneeană, grupul mai are două direcţii de extindere, în viitorul previzibil, potrivit surselor noastre: achiziţia unui lanţ de retail în Italia şi a unei rafinării în zona mediteraneeană, sau a unei participaţii semnificative la o companie de rafinare din această zonă  a Europei. Intenţia a fost anunţată mai demult de Cătălin Dumitru, senior vicepresident al Grupului, şi reconfirmată acum de oficialii grupului, în paralel cu posibilia extindere a capacităţii rafinăriei Petromidia.

Compania chineză CEFC a primit acordul din partea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării și confirmarea Consiliului Concurenței pentru finalizarea tranzacției de preluare a pachetului majoritar de acțiuni al KMG International, se arată într-un comunicat al KMG International, transmis joia trecută. Tranzacţia ar urma să fie încheiată în această toamnă.

„Finalizarea tranzacției va permite stabilirea unei baze solide de cooperare între KMG și CEFC, facilitând extinderea ulterioară a companiei KMGI în Europa de Est și de Vest, dar și în alte regiuni ale lumii. Acest joint venture va beneficia de potențialul resurselor energetice din Kazahstan și de resursele financiare ale Chinei, pentru extinderea activităților în contextul proiectului global «One belt, one road». Proiectul reprezintă o oportunitate excepțională pentru KMGI din perspectiva extinderii operațiunilor sale în Republica Kazahstan, care, la rândul său, va asigura implementarea programelor guvernamentale pentru atragerea investițiilor. O atenție deosebită va fi acordată proiectelor din România, fiind statul în care Grupului KMGI deține principalele active. În concluzie, trebuie remarcat faptul că acest proiect global va avea efecte multuplicatoarea în economiile țărilor participante – România, Kazahstan, China – precum și un impact social pozitiv”, a declarat în comunicaat Zhanat Tussupbekov, CEO al KMG International.

Participarea KMG şi CEFC în noul joint-venture KMGI va fi de 49%, respectiv 51%. Acordul între KMG și CEFC privind vânzarea pachetului de 51% din acțiunile Grupului KMGI a fost semnat în decembrie 2016.

Grupul CEFC a anunîat investiţii de până la trei miliarde de dolari în consolidarea grupului Rompetrol, iar kazahii, care vor rămâne acţionari majoritari, vor asigura aprovizionarea cu ţiţei pentru următorii 20 de ani.

Grupul Rompetrol este a doua companie petrolieră din România şi este în top 3 exportatori români. Are 6.000 de angajați, este activ pe 11 pieţe, deține una dintre cele mai mari rafinării din regiunea Mării Negre – Petromidia Năvodari, şi o reţea de peste 1.000 de puncte de distribuție de carburanți în România, Moldova, Georgia, Bulgaria, Franța și Spania.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...