Preţul tranzacţiei nu a fost dezvăluit, precizează portalul de ştiri SeeNews, care citează un comunicat al consiliului concurenţei din Bulgaria. Tranzacţia va avea un efect asupra pieţei de retail a carburanţilor auto din Bulgaria, se mai spune în comunicat.
Rompetrol Bulgaria deţine deja o reţea de 54 de benzinării, care va ajunge la 84 de unităţi, dacă tranzacţia va fi avizată fără alte condiţii de autoritatea pentru concurenţă.
Synergon operează 30 de staţii de distribuţie a carburanţilor auto, puncte de alimentare cu gaz şi un depozit de gaz lichefiat lângă Sofia. Are 230 de angajaţi.
Synergon Petroleum este subsidiară a Synergon Holding, fondul înfiinţat de Bulgaria în 1996 pentru privatizarea companiilor de stat. Synergon Holding deţine o participaţie directă de 24,9% la Synergon Petroleum şi controlează indirect restul acţiunilor, respectiv un pachet de 75,1%.
Holdingul controlează 25 de companii din Bulgaria.
Rompetrol este una dintre puţinele companii româneşti cu o prezenţă consistentă pe pieţele din jur.
Rompetrol deține și desfășoară operațiuni în domeniile rafinare, petrochimie, retail și trading pe 11 piețe de bază. Rețeaua de distribuție carburanți cuprinde 1.100 puncte de alimentare în Georgia, Bulgaria, Moldova (este lider de piaţă) și România. De asemenea, compania încă deţine 49% din Dyneff, o companie independentă cu o reţea de 100 de benzinării şi cu capacităţi de stocare de aproximativ 380.000 m3, activă în sudul Franţei şi nordul Spaniei.În afara de carburanţii vânduţi prin propria reţea, Rompetrol mai vinde produse petroliere în Ucraina, Turcia, Liban, Serbia, Grecia, Macedonia, Bosnia şi Herţegovina, Maroc, Croaţia, Egipt.
Compania deţine cea mai mare rafinărie din România, Petromidia, cu o capacitate de peste 5 milioane de tone, iar carburanţii produşi aici sunt exportaţi în zonă, fiind vânduţi atât prin propria reţea de benzinării, cât şi pe piaţă.
Cifra de afaceri netă a Rompetrol Rafinare (rafinăria Petromidia), a fost, în primul trimestru al acestui an, de 3,33 miliarde de lei, în creştere cu circa un miliard de lei (41%), faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Din cele 3,33 miliarde, afacerile nete din România au însemnat 1,38 miliarde, cele din restul Europei 1,87 miliarde, iar cele din Africa 68 de milioane. Aşadar, în primele trei luni ale anului, Rompetrol a făcut afaceri mai mari în restul Europei decât în România, situaţie care nu se înregistra în aceeaşi perioadă a anului trecut (1,27 miliarde de lei în România faţă de 1,01 miliarde în Europa).
Rompetrol a realizat un profit net de 80 milioane dolari, anul trecut, în creştere de şase ori comparativ cu 2016. Grupul Rompetrol are 6.000 de angajați şi este deţinut de compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan, KazMunaiGas.