Rompetrol: Discutăm de trei ani despre proiecte împreună cu Guvernul, dar aspectele legale ne împiedică să înaintăm

Azamat Zhangulov, vicepreşedintele KazMunaiGas International, a vorbit n cadrul Bucharest Forum, eveniment organizat de către Institutul Aspen, despre rolul din ce în cel mai mare pe care îl joacă petrolul din Kazahstan pentru Europa, despre poziţia bună a României, dar şi despre faptul că de trei ani de zile proiectele pe care KMGI le-ar putea dezvolta în România trenează.
Economica.net - lun, 10 oct. 2016, 07:17
Rompetrol: Discutăm de trei ani despre proiecte împreună cu Guvernul, dar aspectele legale ne împiedică să înaintăm

„Discutăm aici şi despre proiectele pe care le-am dezvoltat cu Ministerul şi Guvernul României şi care sperăm să fie finalizate curând – mă refer la fondul de investiţii cu Guvernul român pentru care există un acord semnat în urmă cu mai mult de trei ani, dar unde există nişte aspecte legale care nu ne permit să înaintăm. Vedem însă că Ministerul este destul de decis să înaintăm cu acest proiect şi la fel suntem şi noi şi sperăm să avem discuţii detaliate cu ministerul cu privire la modul în care vom demara. Desigur că partea de substanţă a fondului este de asemenea importantă. Iar aici ne bazăm pe dezvoltarea strategiei energetice despre care domul ministru (Victor Grigorescu – n.r.) vorbea, deoarece odată ce vedem proiectele susţinute de Guvern, care va crea cadrul pentru colaborarea viitoare, putem cu uşurinţă să integrăm în programele noastre de investiţii aceste proiecte. Le vom susţine pe cele care sunt binevenite în ţară şi vom căuta să facem parteneriate cu alte companii”, a spus Zhangulov.

Grupul KMG International, noua denumire a grupului Rompetrol, si Guvernul României au incheiat in februarie 2013 un memorandum de intelegere privind soluţionarea pe cale amiabilă a diferendului privind conversia obligaţiunilor Rompetrol Rafinare în acţiuni în favoarea statului roman. Înţelegerea prevedea şi constituirea unui fond de investiţii kazah-român (KMGI – 80%, statul roman-20%), cu o valoare estimată de pana la aproximativ 1 miliard USD. Kazahii urmează să aloce 150 de milioane de dolari acestui fond, dintre care 30 de milioane în contul statului Totuşi, lucrurile trenează, iar tot ce a făcut statul în această perioadă a fost să publice un anunţ pentru selecvţia consultantului care îl va asista la crearea fondului.

Oficialul KMG a subilniat şi rolul tot mai mai mare pe care ţiţeiul din Kazahstan îl are în creşterea securităţii energetice a Europei.

„Dacă astăzi Kazahstanul produce în jur de 80 milioane de tone de petrol&gaze – petrol brut şi ceva gaze – în viitorul apropiat vom avea o creştere de 20-30%, ca urmare a unui proiect pe termen lung care a început acum 10-15 ani şi care începe să intre pe flux. Mă refer la Kashagan şi TC oil şi alte câteva proiecte în jurul Mării Caspice. Este important să vedem cum aceste fluxuri de petrol brut vor fi distribuite. Iar aici, rolul regiunii Mării Negre, şi al României, este, desigur, foarte important şi ar putea deveni şi mai important deoarece dacă, spre exemplu, astăzi exporturile din Kazahstan către piaţa regiunii Mării Negre sunt de 60 milioane de tone, în cinci ani vor ajunge probabil la 80 milioane tone, pe fondul producţiei câmpurilor de ţiţei din Kazahstan şi a capacităţii de producţie în conductele din Marea Caspică (. ..). Dacă ne referim la dependenţa UE de petrol, ea este încă mare. Astăzi, în jur de 80% din petrolul brut din Europa este importat în principal din Rusia, din ţările de la Marea Caspică şi alte ţări din Orientul Mijolociu. În România, principalele importuri vin din Marea Neagră; nu importăm din alte regiuni decât poate foarte puţin. KMG furnizează aproximativ 40% din importul României de petrol brut. Şi aici apare subiectul securităţii energetice, a stabilităţii energetice – care este foarte important”, a mai spus oficialul KMGI.

Deținut de compania KazMunayGas din Kazahstan, grupul KMG International desfășoară operațiuni în sectoarele de rafinare și petrochimie, retail, trading, upstream și servicii industriale pe 11 piețe principale. În România, Grupul controlează rafinăria Petromidia Năvodari, cu o capacitate de rafinare de 5 milioane tone pe an, rafinăria Vega Ploiești – cel mai vechi combinat petrochimic, lansat în 1905 – dar și o rețea de distribuție a carburanților cu peste 716 puncte de vânzare, 10 depozite, 230 stații GPL și 9.000 de stații de butelii.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...