Rompetrol negociază achiziţia terminalului de GPL de la Marea Neagră deţinut de Corneliu Idu

KMG International (grupul Rompetrol) negociază în prezent achiziţia companiei româneşti Octogon, deţinută de omul de afaceri constănţean Corneliu Idu, care deţine cel mai mare modern terminal de gaz petrolier lichefiat (GPL) de la Marea Neagră.
Mihai Nicuţ - mie, 28 iun. 2017, 21:02
Rompetrol negociază achiziţia terminalului de GPL de la Marea Neagră deţinut de Corneliu Idu

Familia Idu ar încerca de mai multă vreme să vândă compania Octogon Gas & Logistics, care deţine terminalul de GPL de la Midia, iar discuţiile se poartă inclusiv cu grupul KMG International, după cum au dezvăluit pentru ECONOMICA.NET surse din piaţa petrolului. Oficialii KMG International au confirmat, pentru ECONOMICA.NET interesul pentru firma Octogon.

“Pentru susţinerea strategiei pe termen mediu şi lung a Grupului, KMG International analizează în mod constant orice oportunitate care i-ar putea asigura o creştere şi o completare a prezenţei în sectorul energetic.

În acest context, analizăm oportunitatea de ne extinde activităţile de comerţ cu gaz petrolier lichefiat (GPL) printr-o eventuala preluare a companiei Octogon, care deţine în portul Midia şi în vecinătatea rafinăriei Petromidia Navodari un terminal de import/export şi o capa­ci­tate totală de stocare de 4.000 de metri.

Ne-am exprimat interesul şi analizăm în continuare aceasta oportunitate, care ar putea fi o soluţie viabilă pentru extinderea operaţiunilor de profil ale Grupului în Europa Centrală şi de Est si s-ar putea alatura activităţilor curente – producţia de GPL a rafinăriei de peste 200.000 tone pe an, vânzarile Rompetrol Gas pe plan intern (GPL casnic, auto si industrial) şi regional”, spune compania petrolieră.

 Cerere tot mai mare de GPL

KMG International are propriul său terminal, de GPL în portul Midia, finalizat în 2010, care “a permis reducerea cu peste 20% a costurilor aferente activităţilor de import-export GPL, dar şi a timpilor de livrare şi implicit a numărului de operaţiuni”, spune compania. Situat in dana 9 a portului Midia, acesta are o capacitate de transfer de circa 3.000 de tone, fiind conectat direct la două din rezervoarele de GPL ale rafinăriei (aproximativ 3.600 de metri cubi).

Compania, care are însă o amplă prezenţă internatională, fiind prezentă pe 11 pieţe doreşte însă să îşi extindă acest business, iar achiziţia firmei Octogon pare a fi o oportunitate pentru creştere, mai ales că afacerile cu GPL sunt în expansiune: dacă în 2015 Rompetrol vindea 248.000 de tone de GPL, în 2016 vânzările au crescut la 275.000 de tone, incluzând şi importuri de GPL din Kazahstan, de care este nevoie pentru acoperirea cererii, dat fiind că rafinăria Petromidia a produs doar 237.000 de tone.

În România, Rompetrol este lider pe piaţa GPL auto, potrivit propriilor estimări, cu o reţea de 220 de puncte de alimentare. Piaţa de GPL auto este de aproape 500.000 de tone de GPL anual

Rompetrol Gas operează trei staţii de îmbuteliere a GPL-ului în Năvodari, Arad şi Bacău, cu o capacitate de îmbuteliere totală de 60.000 de tone pe an. In prezent, sunt in functiune stațiile de îmbuteliere de la la Arad și Bacău, deschise în 2008 și 2010.

Idu a construit terminalul acum şapte ani, cu credite de la BT

Firma Octogon Gas & Logistics a inaugurat în octombrie 2010 terminalul de GPL din portul Midia, în urma unei investiţii de 15 milioane de euro, iar o parte din finanţare a venit de la Banca Transilvania. “Terminalul maritim de GPL de la Midia este cel mai modern din zona Mării Negre, complet automatizat, respectând toate normele europene şi americane privind siguranţa şi protecţia mediului. Gazul stocat aici poate fi livrat catre clienţi pe cale ferata, auto şi in barje”, declara, la inaugurare,  Corneliu Idu,

Terminalul are capacitatea de stocare de 4.000 mc şi ocupă o suprafaţă totală de 23.900 mp. Instalaţiile cuprind 10 rezervoare a câte 400 mc, rampe de descărcare, pompe de mare productivitate şi automatizări. Terminalul este conectat la calea ferată, reţeaua rutieră şi transportul pe apă. Poate încărca 8 vagoane cisternă şi 2 autocisterne simultan. Investiţia include o dană de acostare, cu adâncimea de 9,5 metri, al cărei cheu are lungimea de 120 m. Ea poate primi nave de 2.500 tdw. Descărcarea este asigurată cu pompe de mare randament, cu un debit de 200 – 250 mc pe oră. Instalaţia este dotată cu recuperatoare de gaze din tancuri, care elimină pierderile de marfă.

Octogon Gas & Logistics a raportat în anul 2016 o pierdere netă de 4,23 milioane de lei, la o cifră de afaceri de 2,05 milioane de lei.

Sursă foto: Romania Insider

Te-ar mai putea interesa și
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul şi-ar putea majora semnificativ exporturile de ţiţei de la portul turcesc Ceyhan, a declarat luni ministrul Energiei, Almasadam Satkaliyev, o decizie care ar reduce ponderea de peste......
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Miliardarul american Elon Musk, desemnat de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, să conducă un departament care va ...
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că nu ar trebui să existe amenzi în Uniunea Europeană pentru companiile ...
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru a apăra libertatea și democrația
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru ...
În urma desfășurării ieri a turului I al alegerilor prezidențiale, Fundația Romanian Business Leaders a transmis un ...