Rompetrol pune la dispoziția business-urilor locale spații pentru a-și vinde marfa lângă benzinăriile de autostradă. Invită antreprenorii locali la parteneriate

09 06. 2023
rompetrol statie

Recent, Rompetrol a anunțat un nou concept de benzinării, care sunt amplasate pe autostrăzi, deci în zone cu trafic intens, pe terenuri care i-au fost concesionte de la Compania de Autostrăzi (CNAIR) pentru a fi dezvoltate acolo benzinării și stații de servicii. Pe lângă noutea conceptului – stațiile sunt mai mari, au mai multe pompe de alimentare, mai mullte spații de servicii, au restaurante, inclusiv ale partenerilor – două deja au restaurante KFC etc. – compania mai vine cu o noutate – posibilitatea de a oferi, lângă stațiiul benzinăriei propriu-zise, spații de închiriat pentru antreprenorii locali să își promoveze marfa.

“Rompetrol Downstream este în contact cu autoritățile locale pentru a găsi și atrage producători locali și regionali interesați de promovarea și comercializarea produselor românești, iar, în funcție de interesul acestora, va continua dezvoltarea acestui centru de servicii prin crearea de spații dedicate și condiții sigure de comercializare”, arăta compania într-un comunicat emis recent, cu ocazia deschiderii unor noi benzinării pe secțiunea din Ardeal a autostrăzii A1.

Iar compania este dispusă să contribuie și cu fonduri proprii la amenajarea acestor spații, dacă este solicitată.

„Suntem dispuși să amenajăm și spații exterioare, în funcție de interesul partenerilor locali, pentru ca aceștia să-și poată comercializa produsele în cele mai stricte condiții de siguranță alimentară”, mai arată compania.

Suprafețele de teren unde și-ar putea expune marfa antreprenorii locali sunt generoase. Spre exemplu, în zona localității Giarmata din județul Timiș, unde s-au deschis două noi benzinării pe Autostrada A1 – câte una pe fiecare sens, suprafața totală a spațiilor de servicii este de peste 35.000 de metri pătrați pentru un sens , dar benzinăria, chiar așa mare, nu ocupă decât 6.800 mp. Deci pot fi disponibili mii de metri pătrați pentru micile business-uri locale să își promoveze marfa.

Autostrada A1, care leagă România de vestul Europei, este foarte aglomerată, mai ales în perioadele de vacanță. Potrivit Poliției de Frontiera, prin punctele de trecere a frontierei de la granița cu Ungaria de pe raza județelor Bihor și Arad, s-au înregistrat, in perioada 01-05 iunie, când a fost minivacanța de Rusalii, combinată cu liberul de 1 iunie, valori de trafic fără precedent. Astfel, au efectuat formalitățile de control peste 280.000 mii de persoane (peste 64% au ieșit din țară prin vămile arădene), cetățeni români și străini, şi aproximativ 105.000 de mijloace de transport, atât la intrarea în țară, cât și la ieșire.  Comparativ cu perioada similară a anului trecut, în acest an se constată o creştere de peste 30% raportat la numărul de persoane și mijloace de transport.

“Cele mai tranzitate frontiere la granița cu Ungaria au fost Nădlac II cu 124.000 de persoane cu 43.000 de mijloace de transport, urmată de Borș I cu 50.700 de persoane cu 20.000 de mijloace de transport pe ambele sensuri de deplasare. A fost folosită la maximum capacitatea punctelor de trecere, fiind suplimentate arterele de control pe sensul de intrare sau ieşire din ţară, după caz”, au anunțat autoritățile.

Cum și ce ar câștiga fiecare parte

De principiu – compania nu a anunțat vreun tarif – Rompetrol va primi o sumă de bani pentru închirierea spațiului, care o va ajuta să își diminueze sumele plătite cu titlu de chirie la CNAIR pentru utilizarea terenului, cea din contractul de concesiune. Antreprenorul local va beneficia, în primul rând, de expunere într-o zonă foarte tranzitată de potențiali clienți și își poate vinde produsele mai ușor – de exemplu, potențialii doritori de vinuri din zona Recaș sau de produse lactate din zona Sibiu-Orăștie nu trebuie să iasă de pe autostradă ca să caute respectivele produse, le pot cumpăra direct de acolo, din spațiile de lângă benzinării.

Rompetrol are în plan deschiderea a 12 astfel de benzinării cu spații generoase de servicii pe A1, până la finalul anului, o investiție de 40 de milioane de dolari.

Opt dintre acestea sunt deja deschise publicului

Primele patru benzinării de pe A1, amplasate în apropierea localităților Pecica și Orăștie, au fost deschise în luna martie. Alte două, în proximitatea localității Șagu (județul Arad) sunt deschise și vor fi inaugurate oficial în perioada următoare. Restul de patru centre integrate de pe A1 vor funcționa în apropiere de Recaș (județul Timiș) și Cristian (județul Sibiu).

Noile centre integrate au fost predate pentru utilare, dotare, operare și întreținere de către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A. către Rompetrol Downstream în baza unor contracte de concesiune de servicii atribuite prin licitație publică.

Rompetrol Downstream este divizia de retail a Grupului KMG International în România. La finele primului trimestru din 2023, compania opera o rețea de 1.284 puncte de comercializare carburanți, formată din stațiile proprii Rompetrol, Partener Rompetrol, dar și stații mobile – Rompetrol Express și baze interne (rezervoare de 9 și 20 metri cubi amplasate în incinta companiilor din diverse domenii de activitate – transporturi, construcții, agricultură etc)

În plus, compania operează la nivel national și șase depozite de carburanți, circa 280 de statii de încărcare auto cu gaz petrolier lichefiat – GPL și peste 7.000 de puncte de distribuție butelii GPL/Rompetrol casnic.