Potrivit Rompetrol, cererea de piață s-a contractat în contextul generat de pandemie, ceea ce a dus creșterea presiuni pe marjele brute de rafinare. Astfel, în trimestrul 3 și în primele 9 luni ale anului 2020, acestea au scăzut substanțial față de indicatorii aferenți perioadelor similare din 2019 – 19,6 dolari/tonă comparativ cu 41,1 de dolari/tonă în T3 2019, respectiv 11 dolari/tonă comparativ cu 37,6 de dolari/tonă în primele 9 luni ale anului 2019.
La nivelul mediului de afaceri global, marjele de rafinare au resimțit la începutul anului o presiune majoră, ajungând la niveluri minime asemănătoare celor din 2008. Reducerea s-a accentuat în al doilea trimestru din 2020, din cauza stocurilor mari de produse petroliere și a creșterii prețului petrolului pe baza reducerilor OPEC de producție a țițeiului, care au fost coroborate cu cererea de piață extrem de scăzută. Chiar dacă în trimestrul 3 s-a înregistrat o ușoară îmbunătățire a marjei de rafinare, această a fost insuficientă pentru a redresa nivelul marjelor brute, raportat la cele 9 luni din 2020.
Activitatea rafinăriei Petromidia Năvodari a fost oprită în perioada martie – aprilie pentru realizarea reviziei generale, o măsură obligatorie și necesară pentru asigurarea funcționării unităților de producție în condiții de maximă siguranță și eficientă. În această perioadă, au fost executate lucrări de mentenanță preventivă și corectivă, inspecții și verificări tehnologice, înlocuirea catalizatorilor și alte lucrări conexe la instalațiile rafinare și petrochimie.
În primele nouă luni din 2020, compania a înregistrat o cifră de afaceri brută consolidată de peste 2,5 miliarde de dolari, fiind în scădere, ca rezultat al cotațiilor de piață mai mici comparativ cu perioada similară a anului trecut, când a depășit 3,9 miliarde de dolari. Această scăderea a fost cauzată de de un volum de vânzări mai mic, dar și din cauza altor factori importanți, precum: revizia generală, volatilitatea fără precedent a pieței petrolului și scăderea semnificativă a cererii de pe piață cauzată de măsurile impuse de pandemie.
Pe fondul factorilor care au influențat mediului global, rezultatul operațional consolidat (EBITDA) a înregistrat o scădere, până la un negativ de 21,6 milioane de dolari, iar rezultatul net consolidat a consemnat o valoare negativă de 156 de milioane de dolari. În primele nouă luni ale lui 2019, rezultatul operațional consolidat (EBITDA) a fost de peste 101 milioane de dolari, dar și atunci compania a înregistrat o pierdere netă de peste 26 de milioane de dolari.
În trimestrul trei al lui 2020, cifra de afaceri a Rompetrol a fost de peste 986 de milioane de dolari, în scădere față de perioada similară a lui 2019, când au trecut de 1,4 miliarde de dolari. Profitul EBITDA aferent acestei perioade în 2020 a fost pozitiv, de peste 22 de milioane de dolari, în scădere însă față de cel înregistrat în intervalul iulie – septembrie în 2019, când a fost de peste 42 de milioane de dolari. Rezultatele nete în 2020 și în 2019 au fost negative în trimestrul trei, de peste 29 de milioane de dolari anul acesta și de peste 7,48 de milioane de dolari anul trecut
Valoarea totală a exporturilor realizate în perioada ianuarie – septembrie de rafinăriile Petromidia, Vega și Divizia de Petrochimie a Rompetrol Rafinare s-a ridicat la aproximativ 468 de milioane de dolari.
Rompetrol Rafinare a continuat să fie un contribuabil important la bugetul de stat al României, plătind 304 milioane de dolari în T3 2020 și peste 772 de milioane de dolari în primele 9 luni ale anului 2020.
Principalii acționari ai Rompetrol Rafinare SĂ sunt KMG Internațional (54,63% – direct și indirect) și Statul Român, prin Ministerul Economiei, Energiei și Mediul de Afaceri (44,7%).