Rompetrol Rafinare a cheltuit 4 milioane de dolari pentru modernizarea cazanului CO Boiler din instalația de cracare catalitică de la Petromidia
„Este foarte important pentru noi că fiecare echipament de pe platforma Petromidia să contribuie la eficientizarea fluxurilor de operare. Investițiile realizate în acest an au vizat dezvoltarea pe termen lung, iar Rompetrol Rafinare face progrese semnificative la capitolele eficientă și fiabilitate. Implementarea acestui proiect reafirmă angajamentul nostru pentru operarea optimă a rafinăriei, în cele mai bune condiții de siguranță și protecție a mediului”, a declarat Florian Pop, directorul general al Rompetrol Rafinare.
Transformarea majoră a constat în instalarea unui sistem de recirculare a apei din cazan, care face posibilă funcționarea la capacitatea minimă de 35 de tone pe oră (față de 50 de tone pe oră, capacitatea minimă inițială), debit care poate crește până la maximum 90 de tone pe oră, în funcție de necesitățile rafinăriei. Funcționarea la un debit minim mai mic față de cel proiectat inițial este indusă de viitoarea integrare în fluxul operațional a unor noi capacități de furnizare a utilităților.
Temperatura gazelor arse la coș a scăzut la 185°C, iar prin montarea unui economizor nou, este posibilă recuperarea suplimentară a căldurii degajate, cu impact pozitiv în consumul final, dar și în reducerea cantității de dioxid de carbon generat.
Transformarea efectivă a cazanului a necesitat multă experiență și luarea de măsuri suplimentare de siguranță, având în vedere că lucrările au fost realizate pe un echipament existent, într-o zona cu acces dificil, cu instalația de cracare catalitică în funcțiune.
Lucrările au fost coordonate de specialiștii Rompetrol și Rominserv, contractorul general al Grupului KMG Internațional (Rompetrol), în realizarea efectivă fiind implicate cinci companii cu experiență în domeniu, se precizează în anunțul făcut de Rompetrol.
În acest an, Rompetrol Rafinare a implementat mai multe proiecte care au vizat modernizarea și dezvoltarea activelor operaționale, în perioada de revizie generală a rafinăriei Petromidia.
Cele mai importante astfel de proiecte au fost: schimbarea reactoarelor din Instalația de Hidrofinare Distilat de Vid (HDV), înlocuirea echipamentelor principale ale cuptorului reformer din Instalația de Hidrogen (HPP) și schimbarea sistemului de foraj/tăiere din Instalația de Cocsare Întârziată (Cx).
În acest an, rafinăria Petromidia marchează 45 de ani de funcționare, perioada în care a procesat circa 150 de milioane de tone de materii prime, unitatea din Năvodari fiind un pilon de stabilitate pentru sectorul energetic național.
Actionarii semnificativi ai Rompetrol Rafinare SĂ sunt KMG Internațional (54,63% – direct și indirect) și Statul Român, prin Ministerul Energiei (44,7%).