Rompetrol Rafinare a înregistrat anul trecut o pierdere netă de peste 220 de milioane de dolari, de aproape cinci ori mai mare față de 2019

26 02. 2021
rafinaria_petromidia_00125600

În aceste condiții, Rompetrol a înregistrat o pierdere netă de 220.152.178, de aproape cinci ori mai mare față de rezultatul din 2019, când firma a avit pierderi de 48.977.553. de dolari.

Situaţiile financiare consolidate ale Rompetrol Rafinare includ rezultatele Rompetrol Rafinare S.A. și cele ale subsidiarelor Rompetrol Quality Control S.R.L., Rom Oil S.A., Rompetrol Downstream S.R.L., Rompetrol Logistics S.R.L. Rompetrol Gas S.R.L și Rompetrol Petrochemicals S.R.L.
Aceste rezultate au fost cauzate, potrivit comunicatului companiei, de măsurile restrictive adoptate pe plan intern și regional/internațional pentru protejarea și limitarea răspândirii COVID-19, actiuni care s-au reflectat și în scăderea abruptă a cererii pentru produsele petroliere (carburanți auto, combustibil pentru sectorul aviatic), o volatilitate ridicată a cotațiilor internaționale pentru carburanți, dar și în marjele negative de rafinare.

De exemplu, marja netă de rafinare înregistrată de rafinăria Petromidia Năvodari a coborât anul trecut la o valoare negativă de -11,2 USD/tonă, de la o valoare pozitivă de 13,7 USD/tonă în 2019.

Impactul măsurilor adoptate la nivel european s-a reflectat în evoluția capacității de rafinare din 2020, care a consemnat o scădere de aproximativ 50 de milioane de tone țiței/an (unităti închise, trecute în conservare sau convertite) față de 2019. La acest nivel, s-au adăugat alte 100 de milioane de tone afectate temporar, pentru alinierea la condițiile din piață (revizii tehnice, reducerea gradului de procesare – de la o medie de 80-85% în 2019 la circa 70% in 2020).

La nivelul unităților de producție operate de Rompetrol Rafinare, gradul de utilizare a capacităților de rafinare înregistrat anul trecut a fost de circa 72% pentru Petromidia Năvodari, în scădere cu 25%. Scăderea a fost generată de contextul general, dar și de lucrările de revizie din perioada martie – aprilie (1.500 lucrări, peste 100 de contractori din România, peste 4.000 de persoane implicate).

Pe de altă parte, gradul de utilizare al rafinăriei Vega Ploiești a fost de 110%, capacitate explicată prin rezultatele remarcabile atinse în obținerea de produse cu valoare adăugată, cum ar fi de bitumul, produs necesar lucrărilor de infrastructură din România.

Revizia generală este o măsură necesară şi obligatorie pentru desfăşurarea activităților în deplină siguranţă, pentru protejarea angajaţilor și a comunităţilor din zonă, dar și pentru continuarea programelor de investiții și reducere a impactului asupra mediului înconjurător.

Valoarea totală a exporturilor realizate în 2020 de rafinăriile Petromidia, Vega și Divizia de Petrochimie a Rompetrol Rafinare s-a ridicat la aproximativ 646 de milioane de dolari, menținându-se o prezență constantă pe piețele regionale, în ciuda condițiilor vitrege cauzate de cererea scăzută de carburanți.
Rompetrol Rafinare a continuat să fie un contribuabil important la bugetul de stat al României, plătind peste 1,14 miliarde de dolari pe tot parcursul anului 2020.

Principalii acționari ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% – direct și indirect) și Statul Român, prin Ministerul Energiei (44,7%).