Petromidia a trecut pe profit în trimestrul 3: aproape 17 milioane de dolari

Economica.net
14 11. 2012
rompetrol_12294300

Rezultatele financiare au fost influenţate de creşterea semnificativă a marjelor de rafinare de la aproximativ 13 USD / tonă, în T3 2011, la aproximativ 80 USD / tonă în T3 2012“, potrivit raportului trimis de companie la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Diferenţa medie dintre preţul benzinei şi cel al ţiţeiului a fost de 50 USD/tonă, în timp ce „diferenţa la motorină a crescut cu 31 USD/tonă, până la nivelul de 142 USD/tonă“, mai explică oficialii  RRC. 

La rezultatele Rompetrol Rafinare (simbol bursier RRC) „a contribuit şi creşterea cursului valutar, de + 20% pentru RON / USD şi +6% pentru RON / EURO în T3 2012, în timp ce diferenţa dintre ţiţeiul Ural şi Brent a înregistrat o scădere de 71%“, precizează oficialii Rompetrol.

Tranzacţionarea ţiţeiului Ural la un preţ superior faţă de cel Brent a fost cauzată de diminuarea exporturilor din Iran către Europa şi Asia pe fondul sancţiunilor economice impuse de UE.

Valoarea totală a exporturilor realizate de Rompetrol Rafinare (rafinăriile Petromidia şi Vega, Rompetrol Petrochemicals şi Rompetrol Gas) în perioada ianuarie–septembrie s-a ridicat la 1,289 miliarde USD.

Vânzările de carburanţi ale companiei în perioada ianuarie-septembrie s-au ridicat la peste 2 milioane tone, o cantitate de 46% din carburanţii comercializaţi fiind livrată la export, atât către companii ale Grupului (Rompetrol Moldova, Rompetrol Bulgaria, Rompetrol Ucraina, Rompetrol Georgia) cât şi către alţi parteneri tradiţionali din regiunea Europei Centrale şi de Est (Turcia, Serbia sau Grecia).

Totuşi, Rompetrol Rafinare (simbol bursier RRC) a raportat pierderi de 115 milioane de dolari, pe primele nouă luni din 2012, cu mai puţin de 2 milioane de dolari (-1,5%) peste pierderea din aceeaşi perioadă a anului trecut.

Compania  a înregistrat în primele nouă luni o cifră de afaceri de 2,8 miliarde de dolari, în scădere cu 8% faţă de nivelul de 3,1 miliarde de dolari, consemnat în perioada similară a anului trecut.

Segmentul de rafinare (rafinăriile Petromidia şi Vega Ploieşti) a înregistrat în Trimestrul 3 o creştere semnificativă a rezultatului operaţional (EBITDA, (înainte de deducerea dobânzilor, impozitelor, deprecierilor şi a amortizării), până la 45,7 milioane USD, de la un nivel negativ de 18 milioane USD.

Rafinăriile şi-au îmbunătăţit profitul net de 24 milioane USD, de la o valoare negativă de 49,7 milioane USD .

Performanţele din Trimestrul 3 au contribuit la îmbunătăţirea rezultatelor generale obţinute de segmentul de rafinare în primele 9 luni. Astfel, EBITDA a crescut de la 1 milion USD în 2011 la 11 milioane USD, în timp ce rezultatul net nu a variat semnificativ faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, având o valoare negativă de 88 milioane USD, faţă de nivelul de 84 milioane înregistrat în 2011.

Pe partea de rafinare, compania a înregistrat în intervalul analizat afaceri de 2,6 miliarde de dolari, cu 3,7% mai mici, şi pierderi de 88,5 milioane de dolari, în creştere cu 4,7%. Rompetrol are rafinăriile Petromidia şi Vega.

În sectorul distribuţiei de carburanţi, reprezentat de firmele Rom Oil, Rompetrol Downstream, Rompetrol Logistics, Rompetrol Quality Control şi Rompetrol Gas, pierderile au stagnat la 26,4 milioane de dolari, în timp ce cifra de afaceri a scăzut de la 2,1 miliarde de dolari la 1,9 miliarde de dolari.

În activitatea de petrochimie, afacerile Rompetrol Rafinare au totalizat 179 milioane de dolari, în scădere cu 38,6%, de la 292 milioane de dolari în perioada similară din 2011, în timp ce pierderile au crescut de peste şase ori, de la 2,5 milioane de dolari la 16,1 milioane de dolari.

Rompetrol Rafinare a virat la bugetul de stat al României peste 907 milioane USD, în primele 9 luni ale anului.

Rompetrol Rafinare face parte din grupul Rompetrol, controlat de compania petrolieră de stat KazMunaiGaz din Kazahstan.

Acţionarii Rompetol Rafinare sunt statul român, care deţine prin Ministerul Economiei 44,69% din capital. Grupul Rompetrol are o participaţie de 43,74% din titluri, iar diferenţa de 11,56% aparţine mai multor acţionari.

La cotaţia acţiunilor de miercuri, compania are o capitalizare de 1,39 miliarde de lei (390,2 milioane de dolari).

Rezultatele Rompetrol Rafinare sunt consolidate, neauditate şi întocmite conform standardelor internaţionale de contabilitate (IFRS). Rezultatele financiare consolidate ale Rompetrol Rafinare includ rezultatele Rompetrol Rafinare SA, Rompetrol Petrochemicals, Rom Oil, Rompetrol Downstream, Rompetrol Logistics şi Rompetrol Gas.