RRC va procesa, în acest an, 4, 57 milioane de tone de materie primă, cu aproape 13% mai mult decât în 2012. Volumul de ţiţei procesat va ajunge la 4,26 milioane de tone, în creştere cu 12% faţă de volumul de ţiţei procesat anul trecut.
Ca atare, producţia totală de carburanţi va ajunge la 4,26 milioane de tone, cu 8% mai mult decât anul precedent, iar cei de la Rompetrol au umblat în acest an şi la structura mixului de produse. Astfel, producţia de benzină va scădea cu 100.000 de tone, până la 1,24 milioane, iar cea de motorină, combustibil a cărui cerere este în creştere în România şi care se importă în proporţie de circa 30%, va creşte cu 150.000 de tone, de la 1,94 milioane de tone anul trecut la 2,09 milioane de tone în acest an.
Anul trecut, acţionarul majoritar al grupului Rompetrol, compania kazahă KazMunaiGas, a anunţat creşterea capacităţii de rafinare de la Petromidia de la 3,8 milioane de tone pe an la 5 milioane, ca urmare a unui program de investiţii de 380 de milioane de dolari. După această etapă, Petromidia este cea mai mare rafinărie din România.
Ca urmare a creşterii producţiei de carburanţi, vor creşte livrările şi pe piaţa internă, dar şi la export. Pentru România, livrările de produse Rompetrol vor creşte cu 27%, până la 2,73 milioane de tone, iar la export vot merge 1,52 milioane de tone, în creştere cu 11% faţă de nivelul anului trecut.
Creşterea cantităţii de ţiţei procesat şi a livrărilor de produse finite va îmbunătăţi semnificativ situaţia financiară a companiei în acest an. Potrivit datelor din bugetul de venituri şi cheltuieli, cifra de afaceri brută va ajunge la 4,8 miliarde de dolari, în creştere cu 12,4% faţă de valoarea înregistrată anul trecut. La finalul anului Rompetrol Rafinare va avea venituri înainte de dobânzi, taxe şi amortizări (EBITDA) de 55,8 milioane de dolari, mai scăzute decât cele realizate anul trecut (58,3 milioane) dar rezultatul net se va îmbunătăţi: pierderea netă va scădea de 2,3 ori, de la 118,6 milioane de dolari anul trecut, la 51,4 milioane.