Rompetrol Rafinare raportează o cifră de afaceri de 3,57 de miliarde de dolari și o pierdere netă de 66,7 milioane de dolari pentru primele nouă luni din acest an

Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International (Rompetrol), a înregistrat, în primele nouă luni din 2024, o cifră de afaceri brută de 3,57 de miliarde de dolari și un rezultat operațional (EBITDA) de circa 125 de milioane de dolari, indicator care măsoară profitabilitatea companiei înainte de amortizări, dobânzi, taxe și impozite, informează societatea prin intermediul unui comunicat transmis către Economica.net.
Economica.net - vin, 15 nov. 2024, 18:41
Rompetrol Rafinare raportează o cifră de afaceri de 3,57 de miliarde de dolari și o pierdere netă de 66,7 milioane de dolari pentru primele nouă luni din acest an

Spre comparație, compania a obținut afaceri de 4,05 miliarde de dolari în primele nouă luni din 2023 și un profit operațional EBIDTA de 214 milioane de dolari.

Compania raportează un rezultat net negativ de 66.702.425 de dolari pentru primele nouă luni din an, o pierdere cu mult mai mare față de 3.535.967 de dolari, cea realizată în primele nouă luni din 2023.

Compania precizează că rezultatele financiare au fost influențate de oprirea planificată a rafinăriei Petromidia, în perioada martie – mai 2024, dar și de alți factori, independenți de activitatea sa, volatilitatea cotațiilor pentru materii prime (țiței, biocomponent) și produse petroliere, respectiv evoluția marjelor de rafinare, înregistrate la nivel internațional.

„Rafinăriile Petromidia și Vega funcționează la capacitate optimă, la un nivel pe care l-am anticipat după reluarea proceselor operaționale, în urma finalizării tuturor lucrărilor din timpul reviziei generale. A fost un proiect dificil, cu multe acțiuni importante, dar care ne asigură funcționarea la standarde ridicate de eficiență și siguranță. Eforturile s-au reflectat în activitatea din al treilea trimestru, care ne arată trend-ul ascendent, susținut inclusiv de lucrările efectuate în revizie”, a declarat Florian Pop, directorul general al Rompetrol Rafinare.

Compania își reconfirmă angajamentul pentru susținerea stabilității din sectorul energetic, aproape 70% din totalul carburanților obținuți în perioada ianuarie – septembrie 2024 fiind livrați pe piața autohtonă.

Valoarea totală a exporturilor realizate de Rompetrol Rafinare (prin diviziile de rafinare și petrochimie) în primele nouă luni ale anului, s-a ridicat la 701 milioane de dolari, pe fondul unui volum de aproape un milion de tone de produse petroliere exportate în ianuarie – septembrie 2024.

Rompetrol Rafinare este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat, cu 456 de milioane de dolari în T3 2024, respectiv 1,12 miliarde de dolari plătite în primele nouă luni din 2024. Din total, 30,3 milioane de dolari reprezintă contribuția la solidaritate pentru anul 2023, iar 6,1 milioane de dolari reprezintă taxa pe cifra de afaceri, aferentă primului semestru din 2024.

Rompetrol Rafinare a luat act de inițiativa legislativă aflată în promulgare, care ar urma să crească substanțial taxa pe cifra de afaceri și ar afecta activitatea companiei. Compania menționează face toate demersurile necesare pentru a-și păstra poziția pe piața de profil, într-un context fiscal dificil, în care presiunea suprataxării influențează capacitatea operațională și investițională, pe termen lung.

Segmentul de rafinare

Segmentul de rafinare a atins o cifră de afaceri brută de 3 miliarde de dolari și un profit operațional (EBITDA) de 94,2 milioane de dolari, în primele nouă luni din 2024, cu mult în scădere față 213,9 milioane de dolari cât a raportat pentru perioada similară din 2023. Raportat la trimestrul al treilea, cifra de afaceri brută a consemnat o creștere de 11%, de la 1,14 miliarde de dolari în T3 2023, la 1,27 de miliarde de dolari în T3 2024.

Segmentul de rafinare a companiei a înreistrat o pierdere de peste 38,7 milioane de dolari în primele trei trimestre din an. În aceeași perioadă a anului trecut, divizia de rafinare a Rompetrol a raportat un profit de peste 39,2 milioane de dolari.

Marja de rafinare europeană s-a redus semnificativ în perioada ianuarie – septembrie 2024, până la nivel mediu de 69,35 de USD/MT, în scădere cu 35% față de indicatorul înregistat în perioada similară a anului trecut. Cel mai scăzut nivel s-a înregistrat în iulie – august 2024 (13,8 USD/MT), nivel asemănător celui din februarie 2022, pe fondul cererii slabe și a stocurilor crescute de produse.

În primele nouă luni din 2024, cotația țițeiului de tip Brent s-a situat la un nivel mediu de 82,8 USD/bbl, iar cea a țițeiului de tip CPC, la un nivel mediu de 79,5 USD/bbl. Fluctuațiile pentru cotația țițeiului de tip Brent au fost însemnate, de la 93,3 USD/bbl la începutul anului, la circa 70,56 USD/bbl în septembrie, cel mai scăzut nivel din decembrie 2021.

Raportat la activitatea operațională a rafinăriei Petromidia, revizia generală, dar și nefuncționarea instalației de Hidrocracare Blândă (MHC) în primul trimestru al anului, au dus la o scădere a gradului de utilizare a capacității de rafinare, până la 74,4% pentru primele 9 luni din 2024. T3 2024, caracterizat de funcționarea optimă a instalațiilor, a consemnat un grad de utilizare a capacității de rafinare de 90,3%.

Revizia generală a rafinăriei Petromidia a reprezentat un efort financiar și operațional major, menit să mențină un grad optim de funcționare a rafinăriei, în cele mai bune condiții de siguranță și securitate în muncă. Circa 85 de milioane de dolari au fost investite doar în programele de dezvoltare, care au cuprins proiecte de modernizare în instalațiile principale din Petromidia.

Petromidia a procesat, în perioada ianuarie – septembrie 2024, 3,16 milioane de tone de materii prime, scădere de 18% comparativ cu primele 9 luni din 2023. Din supusul total, au fost obținute 818 mii de tone de benzine și 1,7 milioane de tone de motorine și jet – combustibil pentru aviație.

În ciuda factorilor care au influențat activitatea operațională, Petromidia a reușit să obțină un randament al produselor albe în creștere – 86,83%wt (creștere de 2,72% față de ianuarie – septembrie 2023), iar pierderea tehnologică a fost de 0,7%wt.

În ceea ce privește rafinăria Vega (singurul producător intern de bitum și hexan), procesarea totală de materie primă a fost de circa 203 mii de tone în primele nouă luni din 2024, în scădere cu 29% față de perioada similară a anului trecut, nivel determinat direct de cantitățile scăzute de componenți primite de la rafinăria Petromidia.

Rafinăria Vega a înregistrat parametri operaționali buni, cu un consum tehnologic de 0,81%, consum energetic de 2,62 GJ/t și disponibilitate mecanică de 98,8%.

Segmentul de rafinare cuprinde rezultatele rafinăriilor Petromidia Năvodari și Vega Ploiești. Rompetrol Rafinare calculează marja brută de rafinare după cum urmează – (Vânzări de produse petroliere – Costul materiei prime)/Volumul vânzărilor. Marja netă de rafinare este profitul operațional (EBITDA) împărțit la volumul vânzărilor.

Segmentul de petrochimie

Rezultatele operaționale au fost influențate de revizia generală programată, începută în luna martie 2024, corelată cu nefuncționarea instalației de polietilenă de joasă densitate (LDPE), ca urmare a condițiilor de piață nefavorabile.

Segmentul de petrochimie și-a adaptat fluxurile operaționale în funcție de cererea actuală de produse, iar prin adaptarea rețetelor de producție din segmentul de rafinare, a fost posibilă o înjumătățire a pierderilor în perioada ianuarie – septembrie 2024, raportat la aceeași perioadă a anului trecut.

Cifra de afaceri brută a segemntului petrochimic în primele nouă luni din 2024 a fost de 53,48 milioane de dolari, în scădere față de 98,3 milioane de dolari cât a fost raportată pentru primele nouă luni din 2023. Rezultatul EBIDTA este unul negativ pentru primele trei semestre din an, de 32,6 milioane de dolari, iar pierderea netă este de peste 34,3 milioane de dolari.

Singura divizie petrochimică din România a continuat să-și onoreze livrările către partenerii din industriile de profil, susținând, astfel, mai multe segmente de producție din țară. Unicul producător intern de polipropilene și polietilene analizează constant contextul de piață, fiind pregătit să-și recapete poziția competitivă, odată cu stabilizarea pieței de profil.

Segmentul de petrochimie cuprinde activitatea de petrochimie din societatea Rompetrol Rafinare și activitatea societății Rompetrol Petrochemicals SRL.

Segmentul de distribuție

În perioada ianuarie – septembrie 2024, cifra de afaceri brută consolidată a segmentului de distribuție a înregistrat o valoare de 2,43 miliarde de dolari, în ușoară scădere, comparativ cu primele 9 luni din 2023.

Profitul operațional (EBITDA) al segmentului s-a menținut la un nivel asemănător anului trecut – 64,6 milioane de dolari, iar rezultatul net a fost unul pozitiv, de circa 9,5 milioane de dolari.

Cotațiile internaționale aferente produselor petroliere au consemnat o scădere față de aceeași perioadă a anului trecut, de 5%, atât la benzină, cât și la motorină.

Vânzările în segmentul de retail au înregistrat o creștere de 8% și au ajuns la 910 mii de tone de carburanți, în România, principala piață de comercializare a produselor obținute în rafinăria Petromidia. Creșterea a fost determinată de strategia de vânzări prin care Rompetrol direcționează mare parte a produselor către piața internă.

Vânzările en-gros au scăzut cu 38%, situându-se la un nivel de 386 de mii de tone, în primele 9 luni din 2024. Cantitățile vândute, în scădere, au fost influențate atât de nefuncționarea rafinăriei Petromidia la capacitate optimă, în prima parte a anului, dar și de volumele în creștere pentru produsele finite provenite din afara spațiului comunitar, la cotații scăzute, comparativ cu produsele obținute în rafinăriile europene.

La finalul lunii septembrie 2024, rețeaua de distribuție din România a ajuns la 1.328 de puncte de comercializare. Rețeaua include stațiile proprii, stațiile partener și stațiile mobile: expres, baze interne de 9 și 20 de metri cubi.

Segmentul de distribuție cuprinde rezultatele subsidiarelor Rompetrol Downstream, Rom Oil, Rompetrol Quality Control, Rompetrol Logistics și Rompetrol Gas.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...