Rompetrol Rafinare raportează un profit operațional de 182 milioane de dolari în 2016 și recorduri istorice de producție

Rompetrol Rafinare, companie membră a KMG International, a înregistrat un rezultat operațional consolidat EBITDA în valoare de 182,5 milioane dolari în anul 2016, în creștere cu 62% comparativ cu anul 2015, pe fondul performanțelor operaționale istorice înregistrate de cele două rafinării operate de companie, Petromidia Năvodari și Vega Ploiești.  
Economica.net - mie, 15 feb. 2017, 17:41
Rompetrol Rafinare raportează un profit operațional de 182 milioane de dolari în 2016 și recorduri istorice de producție

„Rezultatele operaționale marcate de recorduri istorice ale rafinăriilor Petromidia și Vega au fost realizate în urma programelor susținute de modernizare a instalațiilor de producție, precum și a celor de optimizare a proceselor industriale și de reducere a costurilor de operare. În 2016, rafinăria Petromidia a înregistrat un nivel istoric de materie primă prelucrată, de 5,4 milioane tone pe an, în condițiile îmbunătățirii indicelului de intensitate energetică și a reducerii costurilor de procesare la cel mai mic nivel din ultimii 10 ani, de 16,7 dolari pe tonă. De asemenea, rafinăria Vega a produs cea mai mare cantitate anuală de bitum de 91.000 tone, fiind unicul producător din țară. Performanţele constante ale Rompetrol Rafinare au fost realizate în urma investiţiilor susţinute de KMG International şi unicul său acţionar, compania naţională de petrol şi gaze din Kazakhstan, KazMunayGas, care s-au ridicat la 1,4 miliarde USD începând din anul 2007, momentul preluării”, a declarat, într-un comunicat, directorul general al Rompetrol Rafinare, Yedil Utekov.

În anul 2016, cantitatea de materie primă procesată de rafinăria Petromidia s-a ridicat la 15.700 tone pe zi, în creștere cu 9% comparativ cu anul 2015. Producția de benzină auto a crescut la 1,25 milioane de tone, în timp ce producția de motorină s-a ridicat la 2,52 milioane de tone în 2016, marcând astfel recorduri istorice de producție pentru aceste categorii de produse. De asemenea, producția de propilenă a atins nivelul anual record de 125.000 tone în 2016, iar cantitatea produsă de MTBE (metil tert butil eter), substanță utilizată în producția de benzină, a fost cea mai mare atinsă în istoria rafinăriei Petromidia (41.000 tone). Cantitatea de petrol reactor produsă de rafinăria Petromidia a atins, totodată, un nivel record în 2016, de 237 mii de tone. Pierderile tehnologice au fost reduse la 0,91% wt în 2016, Indexul de Intensitate Energetică a atins nivelul de 97,9%, iar disponibilitatea mecanică a crescut la 96,9%.

Rafinăria Vega a înregistrat un record istoric atât în ceea ce privește cantitatea de bitum produsă, cât și a celei de solvenți ecologici, de peste 40 mii tone, în anul 2016. Rafinaria Vega a înregistrat un record istoric în scăderea costului de procesare, care a atins nivelul de 39,7 dolari / mt. Tot în anul 2016, randamentul pentru hexan s-a ridicat la 55%, echivalentul a 83.000 tone de producție.

Rompetrol Rafinare SA a exportat în 2016, prin diviziile de rafinare şi petrochimie, o cantitate totală de produse de 2,5 milioane tone, în creștere cu 3,7% comparativ cu anul 2015, în principal către partenerii din regiunea Mării Negre. Compania este cel mai mare exportator de produse petroliere al României şi al doilea exportator la nivel naţional.
Profitul net consolidat realizat de Rompetrol Rafinare în anul 2016 a atins nivelul de 49,8 milioane dolari, indicatorul fiind influențat negativ de evoluția cotațiilor internationale pentru produsele petroliere, marcând astfel o scădere cu 23%.
Rompetrol Rafinare SA a continuat să fie un contribuabil important la bugetul de stat al României, plătind peste 1,277 miliarde dolari pentru anul 2016 iar valoarea contribuției la bugetul de stat a depășind valoarea de 12,5 miliarde dolari în perioada 2007 – 2016.

Actionarul majoritar al companiei Rompetrol Rafinare SA este grupul KMG International, Statul român având 44,69% din acțiuni. Deţinerile lui Rompetrol Rafinare SA se reflectă automat asupra companiilor pe care societatea le controlează, direct și indirectRompetrol Downstream, care operează rețeaua de benzinării a Grupului și Rom Oil, rețeaua de depozite plus celelalte societati detinute direct sau indirect: Rompetrol Logistics, Rom Oil, Rompetrol Gas.

Segmentul de rafinare

Pe segmentul de rafinare, indicatorii operaționali în creștere au fost susținuți de recordurile istorice de producție înregistrate de rafinăriile Petromidia și Vega. Astfel, profitul operational EBITDA s-a ridicat la valoarea de 120 milioane USD în 2016, în creștere cu 91% comparativ cu anul 2015. Marja brută de rafinare s-a îmbunătățit în anul 2016 față de anul trecut cu 23%, atingand un nivel de 42,5 USD/t față de 34,4 USD/t în 2015. Rezultatele financiare ale companiei au continuat să fie influențate pozitiv de condițiile mai favorabile de piață.
Cifra de afaceri bruta pe segmentul de rafinare a atins un nivel de peste 2,898 miliarde USD pentru anul 2016, în scădere cu 8% față de anul 2015 pe fondul scaderii cotațiilor internationale ale produselor petroliere.
Gradul de utilizare a capacității de rafinare pentru rafinăria Petromidia a fost de 83,96% în anul 2016, în creștere cu 9,78% față de anul trecut. Pe lângă recordurile istorice înregistrate în privința cantităților de benzină și motorină produse, rafinăria Petromidia a raportat un randament pentru jet de 4,4%, nivel istoric pentru acest tip de produs, echivalentul a 237 mii tone de producție.

În ceea ce privește rafinăria Vega, supusul total de materie primă a fost de 354,3 mii tone în anul 2016, în creștere cu 7,78% față de aceeași perioadă a anului trecut, când au fost procesate 328,7 mii tone. Gradul de utilizare a capacității de rafinare pentru rafinaria Vega a fost de 107% în anul 2016, în creștere cu 7,7% față de anul 2015. Pe langă recordurile de producție pentru bitum și hexan, rafinăria Vega a înregistrat cea mai mare producție de solvenți ecologici în anul 2016, de 40 mii tone. În același an, Rafinaria Vega a înregistrat cea mai mică pierdere tehnologică atinsa vreodată, de 1,1% wt.

Vânzările de carburanți pe segmentul de rafinare s-au ridicat la 1,8 milioane tone în 2016 pe piața internă, în creștere cu 13% comparativ cu anul 2015, în timp ce vânzările de carburanți pentru export au crescut cu 4% în 2016 comparativ cu anul 2015, la peste 2,1 milioane tone.

Segmentul de rafinare cuprinde rezultatele societăţii Rompetrol RafinareSA care se referă la activitatea rafinăriilor Petromidia şi Vega

Segmentul de petrochimie

Începând cu 1 ianuarie 2014, activitatea petrochimică a fost preluată de Rompetrol Rafinare SA., fiind complet integrată pe fluxul de propilenă, utilităţi şi logistică cu Rafinaria Petromidia
În anul 2016, producția totală de polimeri pe segmentul de petrochimie a fost de 149,5 mii tone, în creștere cu 5% față de anul trecut, când s-au produs 142,2 mii tone.
În anul 2016 activitatea de petrochimie a fost marcată de noi recorduri istorice: productia totală de polimeri a fost de 150 mii tone, cea mai mare din ultimii 5 ani, iar costul de procesare a atins nivelul nimim de 269 $/mt.
Segmentul de petrochimie este unicul producător de polipropilenă din România, reuşind constant să îşi majoreze cota de piaţă şi pe categorile secundare de produse. În anul 2016, compania a dezvoltat 3 noi tipuri de polimeri, iar strategia sa dinamică de dezvoltare asigură companiei o poziţie competitivă pe piaţa internă dar şi pe cea regionala, în zona Mării Negre şi a Mării Mediterane, Europa Centrală şi de Est.

Segmentul de petrochimie include activitatea de petrochimie din Rompetrol Rafinare SA si activitatea Rompetrol Petrochemicals SRL.

Segmentul de distribuție

Cifra de afaceri brută consolidate pentru segmentul de distribuție a fost de 2,19 miliarde dolari în 2016, în scădere cu 5% comparativ cu anul 2015, pe fondul scăderii cotațiilor pentru produsele petroliere. Cotaţiile Platts (FOB Med Italy-mean) au scăzut în medie cu 17% la benzină și au scăzut cu 20% la motorină pe fondul unui curs mediu de schimb RON/USD în crestere cu 1% față de perioada similară a anului trecut.

Vânzările de carburanți au înregistrat o creștere semnificativă pe segmetul en-gros (în creștere cu 11% în 2016 comparativ cu 2015), în timp ce pe segmentul retail, vânzările de carburanți au crescut în volum cu 2% în 2016 față de aceeași perioadă a anului trecut. De asemenea, cantitățile de GPL vândute în 2016 au crescut semnificativ, cu 10% comparativ cu cele din anul 2015, pe fondul creșterii cererii pentru acest tip de produs. La sfarsitul lunii decembrie 2016 segmentul de distribuţie al Rompetrol Downstream cuprindea 734 puncte de comercializare, incluzând reţeaua de staţii proprii, staţii partener operate de client şi dealeri, staţii mobile.

Activităţile de retail ale KMG International sunt desfăşurate în peste 1.000 de puncte de distribuţie carburanţi deţinute şi operate în ţări precum România, Georgia, Bulgaria, Moldova. Grupul KMG International, prin intermediul companiei Rompetrol Downstream, a continuat modernizarea stațiilor existente, investițiile de până acum fiind de peste 7 milioane dolari.

Segmentul de distribuţie cuprinde rezultatele subsidiarelor Rom Oil, Rompetrol Downstream, Rompetrol Quality Control, Rompetrol Logistics şi Rompetrol Gas.

Situatiile financiare consolidate ale Rompetrol Rafinare includ rezultatele Rompetrol Rafinare S.A., și cele ale subsidiarelor Rompetrol Quality Control S.R.L., Rom Oil S.A., Rompetrol Downstream S.R.L., Rompetrol Logistics S.R.L. Rompetrol Gas S.R.L. si Rompetrol Petrochemicals S.R.L.
Rezultatele prezentate sunt neauditate şi consolidate, iar raportarea a fost realizată conform Standardelor Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS), mai anunţă compania.

Te-ar mai putea interesa și
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Retailerul alimentar Mega Image, parte a grupului olandezo-belgian Ahold Delhaize, a continuat anul trecut investițiile în energia verde. La finalul anului trecut avea 43 de centrale fotovoltaice......
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi-a dat acordul pentru proiectul privind modernizarea şi eficientizarea ...
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Preşedinta USR, Elena Lasconi, a declarat că la consultările la Cotroceni i-a comunicat preşedintelui Klaus Iohannis ...
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților celor două camere se va putea face și guvernul
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților ...
Preşedintele Klaus Iohannis a făcut declarații după consultările pe care le-a avut la Palatul Cotroceni cu partidele ...