Rompetrol Rafinare şi-a planificat investiţii de 56,9 milioane dolari în acest an în rafinăriile Petromidia şi Vega şi în partea de petrochimie
Din suma totală, cea mai mare parte va fi alocată rafinăriei Petromidia din Năvodari, 44,26 milioane dolari. Alte 5,83 milioane dolari vor fi investite la rafinăria Vega din Ploieşti, iar 6,81 milioane dolari va fi alocată segmentului de petrochimie.
Compania deţine circa 41% din capacitatea de rafinare operaţională a României. Principalii săi concurenţi sunt OMV Petrom (prin rafinăria Petrobrazi) şi Lukoil (prin rafinăria Petrotel).
Rompetrol Rafinare estimează pentru acest an o cifră de afaceri brută de 3,55 miliarde dolari, în condiţiile livrării unor cantităţi de produse de 5,11 milioane tone (din care 2,71 milioane tone pe plan intern, restul la export).
Compania şi-a propus totodată creşterea cu 3% a vânzărilor de produse petroliere pe pieţele externe (Georgia, Grecia, Turcia, Liban, Bulgaria, Serbia şi Moldova), faţă de anul trecut, şi scăderea lor pe piaţa internă cu 5%.
Compania preconizează totodată un profit operaţional, neafectat de cheltuiala cu amortizarea (EBITDA), de 130,74 milioane dolari, stabilit pe baza previziunilor privind mediul de afaceri în acest an, precum şi în baza planului de producţie şi vânzări.
De asemenea, în şedinţa din 27 aprilie urmează să fie reconfirmaţi în funcţie membrii Consiliului de administraţie. Mandatul actual al board-ului expiră pe 30 aprilie.
Consiliul de administraţie este alcătuit în prezent din Cătălin Dumitru (preşedinte), Yedil Utekov, Alexey Golovin, Mihai-Liviu Mihalache şi Nicoleta Viorica Soisun.
Aceştia vor fi reconfirmaţi pentru un mandat de patru ani, de la 1 mai până la 30 aprilie 2022.
Rompetrol Rafinare a raportat pentru anul trecut un profit net consolidat de 21,92 milioane dolari, cu 62% mai puţin faţă de rezultatul înregistrat anul anterior.
Rezultatul operaţional consolidat (EBITDA) a consemnat o creştere cu 13% în 2017 faţă de 2016, ridicându-se la 210,72 milioane dolari.
Cifra de afaceri brută a atins valoarea de 4,15 miliarde dolari în 2017, mai mare cu 16% comparativ cu anul anterior, când s-a ridicat la 3,57 miliarde dolari.
Exporturile realizate de diviziile de rafinare şi petrochimie ale Rompetrol Rafinare s-au cifrat în 2017 la 1,34 miliarde dolari, în creştere cu 22% comparativ cu 2016. Livrările s-au realizat atât către staţiile Rompetrol din Moldova, Bulgaria şi Georgia, dar şi către partenerii din regiunea Marii Negre.
Principalii acţionari ai Rompetrol Rafinare SA (RRC) sunt KMG International (48,11%) şi statul român prin Ministerul Energiei (44,69%).
(Alina Oprea – news.ro)