Rompetrol se extinde agresiv în zona Mării Negre

După creşterea capacităţii rafinăriei Petromidia, grupul Rompetrol anunţă extinderea reţelei de retail în ţările din bazinul Mării Negre.
Economica.net - mie, 21 aug. 2013, 11:37
Rompetrol se extinde agresiv în zona Mării Negre

România, Georgia, Bulgaria, Moldova, Ucraina, Turcia. Grupul Rompetrol, deţinut de compania naţională petrolieră din Kazahstan, KazMunaiGas, îşi va spori prezenţa pe aceste pieţe în viitorul apropiat, prin extinderea numărului de puncte de alimentare. Strategia a fost anunţată de kazahi încă de anul trecut, când compania a anunţat finalizarea investiţiilor de 380 de milioane de dolari la rafinăria Petromidia, care a avut ca efect principal creşterea capacităţii de rafinare la cinci milioane de tone pe an.

Oficialii grupului au anunţat atunci 350 de noi staţii de distribuţie în următorii trei-cinci ani, dintre care 150 în România. La finalul celor cinci ani, cei de la Rompetrol estimează să vândă 70% din produsele petroliere obţinute la Petromidia prin reţeaua proprie, şi doar restul de 30% prin trading. Pentru susţinerea rafinăriei şi a reţelei de distribuţie din zonă, Kazmortransflot, parte a KazMunaiGaz, şi-a extins, prin construcţia/achiziţia a două tancuri petroliere de tip Aframax (115.000 tdw), operaţiunile de transport de ţiţei şi produse petroliere în Marea Neagra şi Marea Mediterană.

„Alături de unicul nostru acționar – KazMunayGas, suntem pregătiți să continuăm dezvoltarea activităților și operațiunilor Rompetrol în regiunea Mării Negre și Europa de Vest. În perioada următoare, ne vom concentra pe extinderea și consolidarea activităților de retail și trading, pentru a susține legătura dintre cea mai mare și modernă rafinărie din România – Petromidia și o piață regională de 300 de milioane de oameni. Obiectivul nostru principal este să furnizăm consumatorilor produse de calitate, prin extinderea în următorii 3-5 ani a rețelei de distribuție în zona Mării Negre” a declarat recent Felix Lunev, Vicepreședinte Senior pentru diviziile retail și trading, într-un comunicat al companiei.

România rămâne piaţa principală a grupului, Rompetrol anunţând că intenţionează să investească 200 de milioane de dolari în extinderea reţelei de benzinării din România. Ce vor să facă însă în restul zonei Mării Negre?

Georgia

Acum câteva zile, Rompetrol Georgia a anunţat că a planificat inaugurarea a 22 de noi benzinării în această ţară până la sfârşitul anului viitor. „Rompetrol va deschide 7 noi staţii în Tbilisi până la finele anului 2013. În ceea ce priveşte planurile pentru anul viitor, ne propunem deschiderea altor 10-15 staţii în Tbilisi şi în alte regiuni din Georgia”, a declarat Nurken Murzagaliyev, director general al Rompetrol Georgia. Reţeaua de benzinării a Rompetrol din Georgia numără în prezent peste 70 de staţii, din care 19 sunt localizate în Tbilisi. Compania are o cotă de 15-16% pe piaţa georgiană de retail a distribuţiei de carburanţi, unde este prezentă încă din 2005.

Moldova şi Bulgaria

Rompetrol a deschis de la începutul anului 12 noi stații de distribuție în Moldova și Bulgaria, crescând astfel astfel rețeaua din cele două țări la 114 puncte de alimentare. Până la sfârșitul anului, compania intenționează să mai deschidă alte 6 benzinării în aceste țări. Dintre noile benzinării, 11 sunt situate în Chişinău şi una în Burgas. În prezent, Rompetrol Moldova acoperă cea mai mare parte a orașului Chișinău, care deține 34% din numărul total de automobile din Republica Moldova, în timp ce Rompetrol Bulgaria are peste 30% din stații localizate pe malul Mării Negre, dintre care 4 în Burgas. Ca urmare a extinderii reţelei de benzinării, în primele 6 luni cantitatea totală de combustibili vânduţi pe segmentul de retail din Moldova, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, a crescut cu 21,7%, până la 23.000 de tone în timp ce în Bulgaria creșterea a fost de 5%, până la 37.500 de tone

Ucraina şi Turcia

„O altă direcţie de dezvoltare pe sectorul de retail este pătrunderea pe pieţele din Ucraina şi Turcia, unde populaţia totală este de 125 de milioane de locuitori, cu un consum anual de peste 20 de milioane tone de produse petroliere. În Ucraina desfăşurăm de câţiva ani operaţiuni comerciale prin vânzarea produselor engros în cantităţi mici şi medii, iar pentru Turcia analizăm în prezent posibilităţile de pătrundere pe piaţă” spunea, în primăvară, CEO-ul Rompetrol, Zhanat Tussupbekov.

În Ucraina, ţară unde Rompetrol vinde benzină şi motorină rafinate la Petromidia, grupul a semnat încă din vara anului trecut un memorandum cu Naftogaz, compania petrolieră de stat, care prevede înfiinţarea unei companii mixte care să creeze şi să dezvolte o reţea de benzinării în principalele regiuni şi oraşe din ţară. În final, scopul este o reţea de 700 de benzinării. În ceea ce priveşte Turcia, cea mai mare piaţă din zonă, Rompetrol a deschis deja o divizie acolo, încă din 2011, şi „este deja în discuţii în vederea unor parteneriate pentru dezvoltarea businessului”.

Grupul Rompetrol operează în prezent peste 1.100 de puncte de alimentare în România, Republica Moldova, Bulgaria, Georgia, Franţa, Spania şi Ucraina, urmând să dezvolte operaţiuni și în Turcia.

Te-ar mai putea interesa și
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, pe care Moscova îl atribuie Kievului, asupra unor clădiri dintr-un oraş......
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...