“Acum avem o cotă de piaţă de circa 16% pe retail. Vrem ca la orizontul anului 2021 să ajungem la 25% cotă de piaţă şi vom investi circa 100 de milioabe de dolari în construcţia de staţii noi”, a declarat Golovin, care a explicat că planurile prevăd construcţia a 60-70 de staţii.
Toate staţiile care vor fi costruite în viitor vor avea puncte de încărcare a maşinilor electrice. De altfel, reţeaua Rompetrol are 12 benzinării cu puncte de încărcare electrică, operate chiar de compania petrolieră. Unele dintre staţii vor avea şi panouri fotovoltaice, care reduce cu până la 40% consumul de energie electrică.
“Suntem un furnizor de energie convenţională, clasică, dar vedem şi oportunităţile noilor tehnologii”, a spus Golovyn.
El a estimat că o staţie nouă costă între 1 şi 1,5 milioane de dolari, iar una dintre problemele extinderii reţelei ar fi timpul destul de mare de obţinere a tuturor autorizaţiilor.”Ne-am dori să vedem o îmbunătăţire a acestui cadru, din partea autorităţilor”, a spus Golovin.
El a mai spus că în România sunt în prezent 2.100 de benzinării, dintre care 1.500 sunt de lanţ, iar restul de 600 sunt cele aşa-numite “white stations”, deţinute de micii benzinari. În opinia sa, piaţa se va consolida, dar strategia grupului nu este acum de a cumpăra ce există deja, “poatre vom cumpăra două-trei white stations”, ci de investiţii greenfield.
Rompetrol-KMGI este deţinută de compania naţională petrolieră a Kazahstanului, KazMunaiGas.
Rompetrol Downstream operează la nivel național circa 900 de puncte de comercializare carburanți (stații proprii, stații Rompetrol Partener, stații Rompetrol Expres, baze interne de 9 si 20 metri cubi). La acestea se adaugă și 6 depozite de carburanți și cele 3 stații de îmbuteliere a gazului petrolier lichefiat (Bacău, Arad și Pantelimon).