Romplumb caută investitori

Economica.net
16 09. 2013
romplumb_69305300

Rom­plumb a intrat anul trecut în insolvenţă, iar administratorul judiciar aşteaptă până pe 12 noiembrie oferte din partea celor care sunt interesaţi să propună un plan de investiţii sau să achiziţioneze platforma industrială în vedere repornirii activităţii sau realizării altor activităţi economice.

Compania produce plumb decu­prat sub formă de lingouri cu o greutate de două tone care în cea mai mare parte ia calea exportului, cu precădere pe piaţa Uniunii Europene.

Fabrica are o capacitate de producţie de circa 12.000 de tone de plumb pe an şi funcţionează pe un teren de 14,5 hectare. Anterior deschiderii procedurii insolvenţei, producătorul şi-a oprit activitatea, în prezent aflându-se în conservare. La data intrării în insolvenţă pe platforma de la Baia Mare lucrau 569 de angajaţi, după această dată, având în vedere restrângerea activităţii firmei, au fost desfăcute contractele de muncă pentru 548 de persoane.

Potrivit datele CITR, producătorul de plumb a intrat în insolvenţă, printre altele, din cauza de­teriorării situaţiei financiare a com­paniei în urma sistării în trimestrul patru al anului 2011 a activităţii de pro­duc­ţie, după ce Agenţia pentru Protecţia Mediului a retras auto­rizaţia de mediu a com­pa­niei.

De asemenea, încetarea totală a sprijinului bugetar pentru 2012 şi imposibilitatea finalizării investiţiilor începute în anul 2010, este o altă cauză a dificultăţilor cu care se confruntă firma. Subvenţiile de exploatare primite de Romplumb au reprezentat o sursă importantă de finanţare a activităţii curente şi reprezentau circa 42% din cifra de afaceri. Pentru ca Romplumb să-şi poată susţine activitatea din surse proprii era necesară finalizarea investiţiilor iniţiate în anii anteriori, ceea ce nu s-a întâmplat, astfel că producătorul nu a mai avut resurse să-şi continue activitatea.

Costurile estimate pentru aceste investiţii se ridică la circa 4,5 milioane de euro, iar realizarea acestora ar permite companiei să-şi desfăşoare activitatea fără sprijin bugetar şi încadrându-se în condiţiile impuse de Agenţia pentru Protecţia Mediului.

Ministerul Economiei deţine 40,16% din Romplumb.