Romprest despre contractul pentru curățenia pe Aeroportul Otopeni: Am prestat servicii la un tarif subevaluat

01 02. 2018
romprest_08191200

Romprest spune că prețul contractului semnat cu CNAB pentru serviciile de curățenie nu a mai fost ajustat din 2008 și că CNAB a cerut servicii suplimentare, odată cu creșterea suprafeței aeroportului, după deschiderea noului terminal. 

„Romprest a prestat servicii în folosul pasagerilor aeroportului la un tarif subevaluat, neluându-se în consideraţie pentru ajustarea tarifului nici majorările legale ale salariului minim pe economie, nici inflaţia şi nici alţi factori componenţi ai mecanismului de formare a preţului contractual.

În aceeaşi situaţie se afla şi contractul având ca obiect prestări servicii de pază, care a generat pierderi constante pentru Romprest Security, fiind una din cauzele intrării acesteia în insolvență. Romprest Security a fost efectiv captivă în acest contract de achiziție publică, neputând să-l denunțe unilateral decât cu consecinţe grave și cu riscul primirii unui certificat constatator negativ de la CNAB, care ar fi împiedicat-o să mai participe la vreo procedură de licitație publică.

Romprest Security prestează servicii de pază pentru CNAB începând din anul 2009, pe un tarif de prestaţie raportat la salariul minim brut pe economie la nivelul anului 2009, respectiv de 600 lei pe lună. Deși salariul minim a crescut exponenţial din anul 2009, CNAB având obligația echilibrării contractului de prestări servicii, aceasta a refuzat constant acest demers, motiv pentru care în prezent există în instanţă două dosare prin care Romprest Security solicita daune pentru încălcarea acestei obligații și repararea prejudiciului cauza”, se arată într-un comunicat de presă al Romprest.

Compania a explicat și de ce a contestat licitațiile organizate în luna decembrie a anului trecut de CNAB. Aceasta spune că serviciile oferite de Romprest au fost fost împărțire în trei loturi: unul pentru servicii de curățenie, salubrizare și colectare selectivă, unul pentru curățenia stradală și altul pentru pază. 

Romprest a contestat primele două proceduri, în ceea ce privește condiţiile de atribuire prin invocarea unor motive reale, obiective, printre care amintim: lipsa posibilităţii de ajustare a tarifelor pe toată durata contractului, de 4 ani; valoarea estimată foarte mică în raport cu serviciile ce urmează să fie prestate, Romprest fiind operator în ultimii 15 ani şi deţinând toate informaţiile privind cheltuielile aferente prestaţiilor; criteriul de atribuire, PREŢUL CEL MAI SCĂZUT, care nu este cel adecvat pentru prestarea acestei categorii de servicii pentru un Aeroport Internațional.

CNSC este autoritatea care a decis suspendarea procedurilor ca urmare a contestației până la soluționarea acesteia. Dosarul contestației este pe rolul CNSC, iar termenul legal de soluționare este de 20 de zile lucrătoare. Cu privire la atribuirea serviciilor de pază, procedura 3, suspendarea procedurii, și nu blocarea acesteia cum eronat se afirmă, s-a făcut de către CNSC, ca urmare a contestaţiei depusă de către Romprest Security, bazată pe ambiguitatea prevederilor din documentaţia de achiziţie. CNAB, recunoscându-și culpa, a inițiat o serie de modificări ale prevederilor documentaţiei de
achiziție, admiţând că acestea sunt ambigue și nelegale”, se mai arată în comunicatul Romprest. 

Vă reamintim că de la 1 februarie 2018, Romprest nu mai furnizează servicii de curățenie pentru Aeroportul din Otopeni. Contractul, semnat în urmă cu 17 ani, a ajuns la termen. 

CITEȘTE ȘI După 17 ani de contracte prelungite, Romprest nu mai face curăţenie pe aeroportul din Otopeni. Compania Aeroporturi Bucureşti caută o nouă firmă