Romsilva a vândut 6,2 milioane ml de lemn în primele 7 luni, încasările s-au apropiat de un miliard de lei

Regia Naţională a Pădurilor (RNP) - Romsilva a vândut la licitaţii, în primele şapte luni ale acestui an, un volum total de lemn de 6,287 milioane de metri liniari (ml) pentru care a încasat 962,3 milioane de lei, preţul de adjudecare înregistrând o creştere cu 27% faţă de cel de pornire, potrivit datelor furnizate de RNP-Romsilva, notează Agerpres.
Economica.net - joi, 27 aug. 2015, 15:54

‘Concurenţa la licitaţiile organizate de Romsilva în primele şapte luni ale acestui an pentru vânzarea de lemn a făcut posibilă creşterea preţului mediu de vânzare cu peste 27% faţă de cel de pornire, aducând un plus de peste 169 de milioane de lei. Romsilva a oferit la licitaţie în primele şapte luni ale acestui an un volum de 6,625 milioane m³ de lemn la un preţ mediu de pornire a licitaţiilor de 119,72 lei/m³, iar în urma procedurilor legale de valorificare, a fost adjudecat un volum total de 6,287 milioane m³ cu un preţ mediu de vânzare de 153,07 lei/m³’, arată Romsilva într-un comunicat remis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, suma încasată în urma licitaţiilor a fost de 962,3 milioane de lei, faţă de 793,1 milioane de lei, valoarea de pornire, diferenţa de peste 169 de milioane de lei fiind o consecinţă a concurenţei la licitaţii, care a dus la creşterea preţului mediu de vânzare cu peste 27,8% faţă de preţul mediu de pornire a licitaţiilor.

‘Valorificarea lemnului recoltat din pădurile proprietate publică a statului administrate de Romsilva s-a făcut permanent prin licitaţii, cu respectarea prevederilor actelor normative şi asigurarea condiţiilor de concurenţă liberă a operatorilor care îndeplinesc condiţionările legale de natură tehnică şi financiară. Posibilitatea adjudecării masei lemnoase la licitaţii, în cazul în care este un singur ofertant, aşa cum prevede Regulamentului de vânzare a masei lemnoase aprobat prin Ordinul ministrului nr. 1898/2010, în vigoare în prezent, este tocmai o consecinţă a situaţiei concurenţei, diferită de la o zonă la alta, chiar între ocoale silvice din acelaşi judeţ. Trebuie cunoscut faptul că, în spatele unei operaţiuni de vânzare a masei lemnoase pe picior se află de fapt o lucrare silvică ce trebuie realizată la momentul optim, în anumite termene şi cu respectarea restricţiilor specifice. Întârzierea efectuării lucrărilor silvo-tehnice are efecte în dezvoltarea ulterioară a pădurilor, cu consecinţe din cele mai negative pentru pădure’, precizează Romsilva.

În prezent, pe site-ul web al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, se află în dezbatere publică proiectul unui nou regulament, elaborat în aplicarea Codului Silvic, care îmbunătăţeşte modalitatea de valorificare a lemnului.

Te-ar mai putea interesa și
Marea Baltică va fi supravegheată de o forță NATO care va patrula pentru a proteja infrastructurile esenţiale
Marea Baltică va fi supravegheată de o forță NATO care va patrula pentru a proteja infrastructurile esenţiale
Premierul suedez a declarat că țara sa va pune la dispoziţie trei nave de război şi un avion pentru a fi supravegheate infrastructurile esenţiale din Marea Baltică şi „flota fantomă” a......
MAI: Aproape 450 de de şoferi au rămas sâmbătă fără permis de conducere
MAI: Aproape 450 de de şoferi au rămas sâmbătă fără permis de conducere
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat că aproape 450 de de şoferi au rămas ieri fără permis de conducere pentru ...
Credit Europe Bank devine sucursală olandeză. Ce înseamnă asta pentru clienții băncii din România?
Credit Europe Bank devine sucursală olandeză. Ce înseamnă asta pentru clienții băncii din România?
Începând cu 1 ianuarie 2025, Credit Europe Bank își desfășoară activitatea în România ca sucursală a băncii olandeze, ...
De luni, românii pot investi în titlurile de stat TEZAUR cu dobânzi de peste 7%
De luni, românii pot investi în titlurile de stat TEZAUR cu dobânzi de peste 7%
Românii pot investi, începând de luni, 13 ianuarie, în titlurile de stat TEZAUR, cu maturități de 1, 3 și 5 ani, cu ...