Romsilva nu a efectuat lucrări de reîmpădurire pentru 500.000 hectare de teren, conform prevederilor legale – raport Curtea de Conturi

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva nu a realizat, conform prevederilor legale, lucrări de regenerare pentru aproximativ 500.000 de hectare de teren, ne-administrate forestier, în timp ce contribuţia la Fondul pentru mediu, reprezentând 2% din veniturile realizate din vânzarea masei lemnoase şi/sau a materialelor lemnoase, a fost calculată şi virată la o valoare sub prevederile legale, arată Raportul Curţii de Conturi pe anul 2015, publicat marţi pe propria pagină de Internet.
Economica.net - mar, 31 ian. 2017, 15:34
Romsilva nu a efectuat lucrări de reîmpădurire pentru 500.000 hectare de teren, conform prevederilor legale - raport Curtea de Conturi

Potrivit sursei citate, diferenţa totală ne-virată de către administratorii sau proprietarii de păduri, pentru perioada 2011-2015, este estimată la 1,697 milioane lei.

La nivelul RNP – Romsilva nu au fost efectuate lucrări de regenerare, conform prevederilor legale, pentru aproximativ 500.000 de hectare de teren (pădure) neadministrat forestier şi unde, în mare parte, vegetaţia forestieră a fost îndepărtată, notează documentul citat.

Raportul Curţii de Conturi relevă, totodată, că mai multe direcţii silvice din zona de câmpie (Brăila, Dolj, Olt, Teleorman, Tulcea etc.) nu şi-au realizat programele anuale de împădurire şi nici lucrările de refacere a plantaţiilor calamitate.

În plus, nu au fost întreprinse toate demersurile referitoare la: elaborarea şi promovarea unor acte normative pentru clarificarea aspectelor juridice referitoare la transferul, din patrimoniul unui agent economic către RNP-Romsilva, a infrastructurii construite special pentru administrarea în regim silvic a pădurilor, formată din diguri, canale de colectare şi scurgere a apelor, debarcadere, curţi şi cantoane silvice etc.; realizarea, cu prioritate, a Sistemului naţional al perdelelor forestiere de protecţie, în vederea prevenirii şi diminuării consecinţelor fenomenelor şi calamităţilor naturale; transferul de la Administraţia Domeniilor Statului către RNP-Romsilva a unor terenuri degradate, în suprafaţă de 8.530 hectare, în vederea ameliorării prin împădurire.

‘(…) fondul de conservare şi regenerare a pădurii a fost înregistrat eronat în contul contabil ‘Venituri din subvenţii de exploatare pentru alte cheltuieli de exploatare’, natura economică a fondului fiind corespunzătoare contului ‘Alte venituri din exploatare’; contribuţia la Fondul pentru mediu, reprezentând 2% din veniturile realizate din vânzarea masei lemnoase şi/sau a materialelor lemnoase, obţinute de către administratorul/proprietarul pădurii, a fost calculată şi virată la un nivel inferior celui legal, de către toate direcţiile silvice judeţene, diferenţa totală nevirată, pentru perioada 2011-2015, fiind estimată la suma de 1.697 mii lei’, reiese din raportul Curţii de Conturi.

De asemenea, la entităţile subordonate Romsilva, auditate în anul 2016, au fost consemnate cazuri de nerespectare a reglementărilor legale, constatându-se venituri suplimentare, datorate la fondul de conservare şi regenerare a pădurilor şi la fondul de ameliorare a fondului funciar cu destinaţie silvică, în sumă de 11,105 milioane lei, precum şi prejudicii în sumă de 2,233 milioane lei, generate de o serie de abateri.

În urma controalelor de audit s-a constatat faptul că nu s-au înregistrat în patrimoniu investiţiile în curs de execuţie şi active puse în funcţiune, reprezentând suprafeţe împădurite pe terenuri degradate, în sumă de 20,846 milioane lei, finanţate din fondul de ameliorare a fondului funciar cu destinaţie silvică.

Totodată, nu s-au constituit şi virat sumele datorate la Fondul de conservare şi regenerare a pădurilor şi la Fondul de ameliorare a fondului funciar cu destinaţie silvică, în valoare totală de 2,570 milioane lei, în timp ce în conturile extrabilanţiere de ordine şi evidenţă nu s-au înregistrat active contingente în sumă de 7,529 milioane lei.

‘(…) nu s-au înregistrat şi nu s-a urmărit încasarea, de către organele competente, a prejudiciilor silvice în suma de 1.279 mii lei, constatate de ocoalele silvice aparţinând Direcţiei Silvice Gorj; nu s-a constituit şi alimentat, conform normelor în vigoare, fondul de conservare şi regenerare a pădurilor, cu suma totală de 3.040 mii lei, de către unele direcţii silvice; nu s-a urmărit încasarea chiriei, în suma de 283 mii lei, datorată legal pentru ocuparea temporară a unor terenuri forestiere’, arată sinteza Curţii de Conturi.

Pe de altă parte, prin plata unor despăgubiri, în baza unor sentinţe definitive şi executorii care au constatat nelegalitatea deciziilor de desfacere a contractelor de muncă, s-a înregistrat un prejudiciu de 665.000 lei la Direcţia Silvică Maramureş, în acelaşi timp fiind utilizate sume din fondul de conservare şi regenerare a pădurilor în alte scopuri decât cele prevăzute de lege, generând prejudicii de 482.000 lei.

Conform Curţii de Conturi, prin aceeaşi direcţie silvică s-au plătit către prestatori sume nedatorate, în afara obligaţiilor contractuale, determinând prejudicii în cuantum de 165.000 lei.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...