Aceste incendii au cuprins peste 6.930 hectare de pădure, din care cea mai mare suprafaţă a acestora, respectiv 6.150 hectare pădure, a fost afectată litiera (aşa numitele incendii de literă). Suprafeţele afectate în anii trecuţi de incendii de pădure s-au refăcut în totalitate prin munca silvicultorilor.
„Pentru siguranţa pădurii, care este a noastră, a tuturor, rugăm proprietarii terenurilor agricole limitrofe fondului forestier şi turiştii care aleg să petreacă timpul liber în natură să ia măsuri preventive, să nu lase focul nesupravegheat şi să urmeze toate instrucţiunile specialiştilor pentru a evita declanşarea incendiilor de pădure. Putem preveni un incendiu dacă suntem responsabili şi dacă ne asigurăm că, la plecare, locul rămâne curat şi focul este stins complet”, a declarat directorul general Romsilva, Gheorghe Mihăilescu.
În această perioadă, proprietarii de terenuri limitrofe cu pădurile, obişnuiesc să îşi igienizeze zonele agricole prin incendierea miriştilor, dar se constată şi o intensificare a turismul şi a drumeţiilor în natură, crescând astfel riscurile producerii unor incendii, care se pot extinde rapid şi la păduri.
Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva intensifică acţiunile specifice prin aplicarea de măsuri cu rolul de a preveni declanşarea incendiilor în suprafeţele cu pădure, dar şi de intervenţie in cazul izbucnirii unui incendiu de pădure. Romsilva colaborează permanent cu Inspectoratul Naţional pentru Situaţii de Urgentă precum şi cu Garda Naţională de Mediu, autorităţi care au responsabilităţi în aplicarea prevederilor legale de prevenire şi de stingere a incendiilor.
Romsilva administrează 3,14 milioane de hectare fond forestier proprietatea publică a statului şi asigură servicii silvice altor proprietari pentru aproximativ 1,10 milioane de hectare de fond forestier proprietate privată.