„De anul viitor vor fi delimitate spații în fiecare pepinieră pentru creșterea intensivă a acestor pomi de Crăciun. Acest lucru presupune un sistem de irigații, stimulente pentru creșterea rapidă în așa fel fel încât aceștia să fie apți pentru piață, într-o perioadă de 7-8-10 ani. Până acum am avut doar suprafețe foarte mici cu culturi specializate, dar vrem să venim cu cantități mult mai mari pentru că piața a fost invadată de puieți produși în Europa și aduși aici. Noi putem să-i producem cu costuri reduse, dar cu tehnologie europeană. Avem 2.300 de pepiniere la nivelul RNP și în fiecare pepinieră vom delimita suprafețe mai mari sau mai mici pentru producerea acestor puieți pentru că putem avea un avantaj”, a spus Crăciunescu.
În ultimii ani, Romsilva a redus numărul brazilor de Crăciun scoși la vânzare din cauza retrocedării unor suprafețe de păduri către foștii proprietari, dar și a concurenței din import, de circa 1,5 milioane de brazi anual, aceștia provenind însă din culturi specializate. Romsilva vinde brazi recoltați mai mult din regenerările naturale cu o densitate excesivă. Cei mai mulți brazi din import vin din Danemarca, Ungaria, Germania și Polonia, dar și din Olanda, Austria și Italia.
Potrivit datelor furnizate AGERPRES, în anul 2013, pentru sărbătorile de iarnă, Romsilva scoate la vânzare 51.799 de brazi pentru Sărbătorile de Crăciun și de Anul Nou, din speciile brad și molid, cu 21% mai puțini decât în 2012 (65.833), dar la prețuri similare cu cele de anul trecut, respectiv între 10 și 30 de lei, fără TVA.
În 2013, din specia brad vor fi scoși la vânzare 28.201 bucăți, iar diferența o vor reprezenta molizii.