‘Cam 30% din călători estimăm că merg fără bilet. Aceasta este una dintre zonele pe care le-am avut în atenţie pentru că este foarte important ca veniturile companiei să fie corecte şi să putem asigura existenţa trenurilor în toate zonele ţării, iar fără bani….’, a spus Roşeanu.
El a precizat că, pentru reducerea pierderilor trebuie utilizate procedurile de control şi supracontrol în trenuri, iar în selecţia personalului să fie avută în vedere şi probitatea morală a fiecăruia. De asemenea, este în curs de elaborare un proiect de act normativ prin care amenzile neplătite să fie achitate prin muncă în folosul comunităţii.
Potrivit directorului CFR Călători, corpul de control are circa 2.500 de angajaţi, iar un controlor primeşte un salariu net de 13.000-15.000 lei, la care se adaugă un bonus din contravaloarea biletelor tăiate în tren.
Acesta a subliniat că în ultimul an numărul călătorilor s-a redus la 53 milioane persoane. Cifra de afaceri a companiei este de circa două miliarde lei anual, dar compania are, din anii anteriori, datorii de circa 800 milioane lei.
Procurori şi poliţişti pun în aplicare, joi, mandate de aducere emise pe numele mai multor angajaţi ai Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Călători suspectaţi de corupţie şi abuz în serviciu, care vor fi audiaţi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov, a afirmat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al parchetului, Alina Popescu.
Ea a precizat că angajaţii care vor fi audiaţi au diferite funcţii, începând de la controlori de tren şi până la şefi ai acestora.
Alina Popescu a spus că infracţiunile de care sunt suspectate câteva zeci de persoane în acest dosar se referă în general la luarea de mită de la călători prinşi fără bilet.