Roşia Montană Gold Corporation: ANAF ne-a trimis o evaluare de plată „ilegală” de 27 mil. lei. O vom contesta

Economica.net
15 07. 2016
gabriel_resources_27802000_91470300_45816800

Compania contestă decizia ANAF şi consideră că evaluarea este total incorectă, fiind contrară legilor fiscale din România şi directivelor europene în domeniu. De asemenea, consideră că nota de plată a fost eliberată în ciuda faptului că aceasta contravine celor 18 audite pentru TVA efectuate anterior de către mai multe departamente ale ANAF.

Gabriel Resources şi RMGC caută în prezent modalităţi prin care evaluarea să poate fi contestată, anulată, suspendată înainte ca plată să fie efectuată către ANAF. Suma trebuie plătită până la data de 5 august 2016, chiar dacă, potrivit companiei, aceasta ar avea timp până pe 21 august să depună un recurs administrativ la autoritatea fiscală. „RMGC deţine argumente bine fondate şi substanţiale pentru care să înainteze un astfel de recurs şi intenţionează să acţioneze în consecinţă”, se arată într-un comunicat al Gabriel Resources.

Astfel, compania susţine că măsura ANAF este „cel mai recent exemplu dintr-o serie de investigaţii intruzive, costisitoare şi nejustificate asupra finanţelor RMGC care a apărut de când Gabriel a iniţiat cererea de arbitraj la Centrul Internațional de Soluționare a Disputelor Relative la Investiții (ICSID) al Băncii Mondiale”.

„Având în vedere gama largă de cereri aflate în desfăşurare de către ANAF, şi de numărul mare de documente cerute, dar şi de intervalul larg te timp supus anchetei, Gabriel consideră că acţiunile ANAF dovedesc actele discriminatorii şi rea credinţa autorităţilor române în ceea ce priveşte investiţia Gabriel în România. Mai mult decât atât, scopul şi rezultatele cercetărilor par să fie un abuz de putere din partea autorităţilor române în încercarea acestora de a căuta un mod de a se apăra în faţa Curţii de Arbitraj”, se mai arată în comunicat.

Compania înţelege că dacă evaluarea nu este agreată în timp util, autorităţile române vor avea posibilitatea să elibereze o înştiinţare de plată, după care Gabriel va ave ao perioadă de timp limitată în care va putea să agreeze evaluarea, în caz contrar putând să fie supusă unei acţiuni de executare silită, ceea ce ar putea include indisponibilizarea acivelor şi/sau vânzarea proprietăţilor. „Este posibil ca recursul împotriva autorităţii fiscale şi orice contestaţie ulterioară asupra evaluării depusă la instaţele de judecată româneşti, ar putea să nu amâne paşii procedurali descrişi mai sus (aplicarea evaluării şi eventuala executare silită sau vânzarea bunurilor nu poate să fie oprit de niciun apel sau litigiu)”. 

Potrivit sursei citate, în iunie anul acesta, RMGC a trimis Ministerului de Finanţe o scrisoare de protest împotriva calendarului şi sfera extinsă de intervenţie a acestor investigaţii şi a cerut să ia măsuri pentru a se asigura că RMGC este tratată corect şi în concordanţă cu legile internaţionale şi naţionale. Scrisoarea şi cererea au fost ignorate, susţine Gabriel Resources.

Preşedintele companiei Jonathan Henry a declarat: „Companie este de părere că evaluarea TVA-ului primită de RMGC din partea autorităţilor fiscale din România este ilegală, represivă şi fără temei. RMGC intenţionează conteste creanţa pretinsă în justiţia din România. De asemenea, Gabriel se va adresa şi justiţiei internaţionale”.

Compania afirmă că a fost întotdeauna ferm angajată să dezvolte un proiect sustenabil de exploatare auriferă la Roşia Montană. „Totuşi, statul român aelege acum să desconsidere total responsabilităţile sale către Gabriel şi către comunitatea din Roşia Montană”.