“Suntem încântaţi de decizia instanţei competente de a sancţiona ilegalităţile grave comise în procedura de autorizare pentru proiectul Roşia Montană. Cele două ONG-uri au demarat deja acţiunile judecătoreşti şi pentru anularea certificatului de urbanism nr. 87 din 30.04.2010, dar şi a deciziei ARPM Sibiu din martie 2011. Suntem încrezători că anularea irevocabilă a planurilor de urbanism azi obţinută va oferi un temei solid pentru anularea acestor acte subsecvente”, a declarat, într-un comunicat de presă, avocatul Marius Liviu Harosa.
“Ministerul Mediului se află acum în imposibilitatea continuării procedurii de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul Roşia Montană. Cele două ONG-uri vor întreprinde toate demersurile necesare pentru a notifica în mod oficial verdictul Curţii de Apel Alba pe seama Ministerului Mediului, dar şi a altor ministere care la momentul de faţă analizeaza diferite segmente ale proiectului Rosia Montana” se arată în comunicat.
Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), compania care vrea să exploateze aurul de la Roşia Montană, este deţinută în proporţie de 80% de Gabriel Resources o companie minieră canadiană, în timp ce 19,31% din acţiuni aparţin companiei de stat Minvest Deva.