Producătorii locali care lucrează pentru Lidl în cadrul platformei „Cultivat în România, specific românesc” au scos deja pe piață primele rosii Buzău 1600, una dintre cele mai apreciate soiuri de roșii românești. Este al doilea an de la revitalizarea soiului, după anii 80, și primul de când producția a fost reluată și în câmp deschis. Mai mult, potrivit datelor oferite ECONOMICA.NET de către companie, suprafața cultivată cu aceste roșii s-a triplat, astfel că producția este suficientă pentru a deservi toate cele 225 de unități Lidl. Retailerul estimează o producție de 50-60 de tone de roșii pe hectar. În 2017, producția a fost de aproximativ 150 de tone, astfel că, pentru 2018, din estimările ECONOMICA.NET, producătoii ar putea livra în jur de 450 de tone.
„În 2017 am avut alături 6 parteneri cu experiență în cultivarea tomatelor: 4 din bazinul legumicol Băleni, județul Dâmbovița, un grup de producători din Deva și un producător local din Copăceni, județul Ilfov. Pentru acest an, am crescut numărul producătorilor implicați în proiect și am triplat suprafețele cultivate cu Roșii de Buzău. O altă noutate este faptul că acest soi este cultivat acum și în câmp deschis, sub plasă de umbrire”, au declarat pentru ECONOMICA.NET oficialii Lidl.
Potrivit acestora, Roșia de Buzău 1600 se găsește deja în unele magazine Lidl, iar spre finalul lunii iulie se va găsi în toate magazinele din țară. Tot de la finalul lunii, retailerul va pune pe rafturi și soiurile de ardei gras ARUM și ardei iute JOVIAL, produse ca urmare a aceleiași colaborări între producători locali, Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București (USAMVB) și Stațiunea de Cercetare Buzău. De asemenea, din toamnă, românii vor găsi la Lidl și Ceapa roșie de Buzău.
„În 2018 am consolidat colaborările cu producătorii cu experiență din cadrul proiectului, iar împreună am reușit să extindem suprafețele cultivate cu Ceapa de Buzău, acestea fiind, în unele cazuri, dublate sau chiar triplate. În plus, tot cu ajutorul USAMVB și al Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Legumicultură Buzău, anul acesta aducem în magazine două noi soiuri de legume revitalizate: ardeiul gras ARUM și ardeiul iute JOVIAL. După revitalizarea soiurilor de roșie Buzău1600 și ceapă roșie de Buzău, era firesc să continuăm parteneriatul strategic cu soiuri noi, de sezon, pe placul consumatorilor”, explică oficialii companiei.
Potențialul de producție pentru Arum este 35-40 de tone/ha, în timp ce pentru cel de-al doilea ajunge la 30-35 de tone/ha. Cele două soiuri sunt dezvoltate de Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare în Legumicultură Buzău și începând cu a doua jumătate a lunii iulie, românii vor putea achiziționa aceste soiuri de ardei din magazinele Lidl din întreaga țară.
Într-un sezon, Lidl lucrează cu peste 130 de producători, din toate regiunile țării, astfel încât producția să acopere nevoile de consum. Dimensiunile exploataţiilor agricole ale fermierilor sunt cuprinse între unu și 600 de hectare și toți producătorii fie sunt deja certificați Global GAP, fie sunt într-un stadiu final al certificării. Printre legumele cultivate se numără cartofii, ceapa galbenă, varza albă, mărarul, țelina, salata verde, morcovii, roșiile, vinetele și ardeii, iar fructele românești care ajung în magazinele Lidl sunt caise, prune, pepene verde, pepene galben, mere verzi, piersici și cireșe.
„Întreaga cantitate de fructe și legume românești din magazinele noastre crește de la un an la altul, pentru că avem tot mai mulți parteneri locali cu fiecare sezon. De asemenea, an de an, urmărim să diversificăm sortimentul cu produse noi – cum sunt, de exemplu, salata iceberg, broccoli sau cartofii dulci – precum și să dezvoltăm, împreună cu fermierii, produse cu valoare adăugată mare: fructe și legume Bio, conopida, roșiile specialități, ardeii California sau fructele de pădure”, spun reprezentanții Lidl.
Potrivit Lidl, retailerul asigură, în sezon, toate fructele și legumele care pot fi cultivate în România, în ponderi ce depind de sezonalitate și de condițiile meteorologce din fiecare an. Există însă disponibilități și pentru export, astfel că în fiecare an fructe și legume românești în valoare de 20.000 de euro ajung în magazinele Lidl de peste granițe.
„În fiecare an exportăm produse românești în valoare de peste 20 de milioane de euro. De la produse de îngrijire personală, la bere sau zacuscă, multe dintre produsele autohtone au ajuns pe rafturile magazinelor Lidl din străinătate. Din luna iulie a anului 2017 am început să exportăm în Cehia și pepeni roșii, de origine românească. Suntem mândri că putem oferi o platformă de lansare către export furnizorilor noștri locali și că produsele românești ajung și pe rafturile magazinelor din Europa”, susțin oficialii companiei.
Lidl, parte a grupului Schwarz, este prezent în 30 de țări din întreaga lume și în prezent operează aproximativ 10.500 de magazine și peste 150 de centre logistice în 28 de țări la nivel mondial.
În prezent, Lidl are aproximativ 260.000 de angajați, dintre care peste 5.500 în România, unde retailerul german are deschise 225 de magazine și 4 centre logistice.