Potrivit surselor, Rosneft şi-a propus să îşi majoreze livrările de petrol spre China până la 18 milioane tone pe an (36.000 de barili pe zi) de la aproximativ 10 milioane tone în 2017. O astfel de majorare semnificativă a livrărilor de petrol rusesc spre China ar putea afecta oferta de petrol Ural în Europa, având în vedere că producţia de petrol a Rusiei a fost diminuată în conformitate cu un acord global destinat susţinerii preţului ţiţeiului.
‘Şeful Rosneft, Igor Sechin, ar dori să majoreze livrările spre China până la 13 milioane tone pe an, cu posibilitatea unei noi majorări la 18 milioane tone pe an’ a declarat o sursă bine informată cu privire la planurile Rosneft, fără a preciza când anume ar urma să fie implementată această majorare, dar adăugând că deocamdată nu a fost luată nicio decizie la nivel guvernamental. ‘Aceasta ar duce la o reducere a livrărilor de petrol spre Europa’ a apreciat sursa.
Producţia de petrol a Rusiei este de aproximativ 10,9 milioane barili pe zi, în conformitate cu un acord global convenit de marii producători de petrol din OPEC şi afara cartelului destinat reducerii producţiei totale de ţiţei cu aproximativ 1,8 milioane barili pe zi, în ideea susţinerii cotaţiilor barilului de petrol.
În ultimii ani, Rusia şi-a majorat constant livrările de petrol spre China pentru a deveni principalul furnizor de petrol al celei de a doua economii a lumii. Conform estimărilor analiştilor, în acest an livrările de petrol ale Rusiei cu destinaţia China ar urma să ajungă la un nivel record de 40 milioane tone (800.000 de barili pe zi). Cea mai mare parte a livrărilor de petrol rusesc destinate Chinei se fac prin portul rusesc Kozimo de la oceanul Pacific, aflat la capătul oleoductului care face legătura între Estul Siberiei şi Oceanul Pacific, în timp ce alte livrări se fac prin conductele care ajung direct în China iar restul via Kazahstan şi calea ferată.
În luna ianuarie a acestui an Rosneft şi compania petrolieră chineză CNPC au semnat un acord destinat majorării livrărilor de petrol via Kazahstan până în 2023, urmând ca livrările să ajungă la o cantitate totală de 91 milioane de tone pe o perioadă de 10 ani. În plus, recent Rosneft, companie controlată de statul rus, şi-a consolidat şi mai mult legăturile cu China după ce compania privată chineză CEFC China Energy a preluat o participaţie de 14,16% din acţiunile Rosneft în urma unei tranzacţii de 9,1 miliarde de dolari.
Separat, CEFC China Energy Company Ltd. ar putea finaliza în curând achiziţia unui pachet de 51% din acţiunile companiei petroliere române KMG International NV. Controlată de compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan, KazMunayGas International este prezent în 11 ţări şi deţine rafinăriile Petromidia Năvodari (cea mai mare unitate de profil din România) şi Vega Ploieşti (cea mai veche rafinărie în funcţiune), dar şi reţele de distribuţie de carburanţi (Rompetrol) în România, Bulgaria, Moldova, Georgia, Franţa şi Spania.