Roşu pe bursele internaţionale, după anunţul SUA despre noile tarife vamale pentru China
Indicele principal Nikkei al Bursei de la Tokyo a închis şedinţa de vineri în scădere cu 2,11%, ajungând la valoarea de 21.087,16 puncte. Indicele Hang Seng al Bursei din Hong Kong înregistra un declin de 3,7%, în timp ce indicele MSCI, care monitorizează pieţele din regiunea Asia-Pacific, cu excepţia Japoniei, a înregistrat un recul de 0,51%, ajungând la cel mai scăzut nivel de la mijlocul lunii iunie. Indicele pan-puropean Euro Stoxx 50 înregistra un declin de 1,5%.
Bursa din Hong Kong a încheiat prima şedinţă de tranzacţionare de vineri în scădere cu 2,37%, indicele Hang Seng ajungând la valoarea de 26.911,33 puncte, în timp ce indicele principal Kospi al Bursei sud-coreene înregistra un declin de 1,60%, la 1.998,13 puncte.
Preţul barilului de ţiţei a înregistrat joi o scădere semnificativă. La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol ‘light sweet crude’ cu livrare în luna septembrie a scăzut cu 4,63 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 53,95 dolari. La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna septembrie a scăzut cu 4,55 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 60,50 dolari.
Analiştii avertizează că noile tarife afectează suplimentar lanţurile de aprovizionare la nivel mondial şi pun în pericol încheierea unui acord comercial între primele economii mondiale.
Preşedintele american, Donald Trump, a declarat în iunie, la summitul G20 din Japonia, că el şi omologul său chinez, Xi Jinping, au fost de acord ca Statele Unite să se abţină deocamdată de la impunerea unor tarife vamale suplimentare pentru bunurile din China, în timp ce statul asiatic va achiziţiona mai multe produse agricole americane. De asemenea, liderii principalelor economii mondiale au acceptat reluarea negocierilor comerciale, blocate în mai.
„După întâlnirea liderilor din SUA şi China, oamenii se aşteptau la o perioadă de acalmie, iar pieţele înregistrau creşteri în urma semnelor de redresare din sectorul semiconductorilor. dar acum investitorii şi companiile vor trebui să-şi revizuiască scenariile”, a apreciat Masahiro Ichikawa, analist la Sumitomo Mitsui DS Asset Management.
Presa de stat din China a denunţat rapid decizia preşedintelui Donald Trump, redactorul şef al publicaţiei Global Times avertizând vineri că un acord comercial între SUA şi China „se îndepărtează tot mai mult”.
Revenirea aversiunii faţă de risc a dus la majorarea cererii pentru activele considerate sigure: aurul, yenul japonez şi francul elveţian.
În Asia, o uncie de aur înregistra o creştere de 2,4%, ajungând aproape de cel mai ridicat nivel din ultimii şase ani – 1.453 dolari, atins în urmă cu două săptămâni. Ulterior uncia s-a tranzacţionat la 1.438,9 dolari.
Yenul japonez s-a apreciat cu 1,3%, cel mai semnificativ avans din ultimii mai mult de doi ani. Vineri dimineaţa, moneda din Japonia se tranzacţiona la 107,25 dolari.
Bursa de pe Wall Street a închis şedinţa de joi în scădere, pe fondul escaladării tensiunilor comerciale şi al deciziei Rezervei Federale a SUA de a reduce rata dobânzii cu un sfert de punct procentual. Indicele Dow Jones Industrial Average s-a depreciat cu 1,05%, ajungând la valoarea de 26.583,42 puncte, în scădere cu 280,85 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.
Indicele Standard and Poor’s 500 s-a depreciat cu 0,90%, ajungând la valoarea de 2.953,56 puncte, în scădere cu 26,82 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.
Indicele Nasdaq s-a depreciat cu 0,79%, ajungând la valoarea de 8.111,12 puncte, în scădere cu 64,30 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.