Rotativa s-a pus în mișcare la finanțe. Noul ministru va fi PNL, noul șef ANAF PSD. Care sunt numele vehiculate și de ce vor avea mandate foarte dificile
Viitorii noi șefi din Finanțe vor avea misiuni extrem de dificile, în condițiile în care trebuie să ducă la bun sfârșit un amplu proces de reechilibrare a bugetului, într-o perioadă marcată de un nivel fără precedent al împrumuturilor.
Mihai Diaconu, secretar de stat la Ministerul Finanțelor, este principal favorit pentru preluarea poziției de președinte al ANAF, după ce Lucian Heiuș și-a prezentat, ieri, demisia, susțin surse politice și din zona finanțelor. Măsura, susțin sursele consultate de Economica, este în primul rând de natură politică, având în vedere procesul general de împărțire a posturilor în cadrul „Rotativei guvernamentale”.
Pe de altă parte, însă, arată aceleași date, există și o componentă care ține de influențele în cadrul PSD și filierele de putere din ANAF, Diaconu fiind considerat ca apropiat al fostului ministru și consilier Darius Vâlcov. Contracandidatul lui Diaconu în lupta pentru șefia ANAF ar fi fost Ionuț Mișa, fost ministru al Finanțelor și președinte ANAF, dar și reprezentant al unei foarte influente zone de putere din această zonă.
Ultima variantă vehiculată în PSD, după demisia lui Heiuș, este Nicoleta Cîrciumaru (foto), care a fost numită ca șef interimar, după demisia fostului președinte. Ea beneificiază de foarte multe relații în cadrul ANAF, dar și la nivelul Ministerului Finanțelor și ar putea veni ca o soluție prin care să se evite conflicte între diferitele grupări din partid, susțin surse din politică și finanțe. Numele său a mai fost vehiculat pentru șefia ANAF, însă traseul său până la vârf ar fi fost blocat de unele potențiale ilegalități comise pe perioada în care a condus Fiscul din București.
Cîrciumaru a fost până în urmă cu șase luni, când a fost adusă ca vicepreședinte ANAF, director general la Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice București, cea mai importantă direcție regională a instituției.
„Cu o experiență de peste 20 de ani în Administrația Fiscală, ultimii chiar la conducerea Administrației Sector 6 a Finanțelor Publice și apoi a Direcției Generale Regionale a Finațelor Publice a municipiului București, doamna Cîrciumaru preia, odată cu funcția de vicepreședinte ANAF, și coordonarea activității de colectare a veniturilor bugetare”, arată un comunicat al ANAF.
Și soțul Nicoletei Cîrciumaru, Mihai Cîrciumaru, lucrează la ANAF, ultima declarație de avere arătând că acesta este referent la Administrația Sector 6 a Finanțelor Publice.
Mihai Diaconu are experiență la Ministerul Finanțelor, unde a ajuns prima dată în 2014, din postura de consilier. A ocupat mai multe posturi, cele mai importante fiind cele de secretar general și secretar de stat. A lucrat cu miniștri precum Darius Vâlcov, Viorel Ștefan, Ionuț Mișa, Eugen Teodorovici și Alexandru Nazare.
Oricum, viitorul șef al fiscului va avea o misiune extrem de grea, iar acest lucru a fost evidențiat chiar de fostul președinte, Lucian Heiuș. Aceasta a declarat recent că veniturile fiscale au fost supraestimate, în timp ce cheltuielile Statului e posibil să fie subestimate. El mai afirmă că România nu este pregătită să treacă la impozitarea progresivă, sistem susținut în mod tradițional de către PSD. În acest context misiunea noului președinte, impusă inclusiv de măsurile prin care Guvernul vrea să economisească 20 de miliarde de lei, va fi una extrem de dificilă.
„Ca preşedinte ANAF pot să discut doar pe partea de venituri. La partea de cheltuieli nu am acces, să văd cum a fost construită, unde se regăsesc, putem să avem surprize cu alte cheltuieli care poate nu au fost prognozate şi au apărut între timp. Politica bugetară este fluentă şi apar perturbaţii într-un timp foarte scurt. E clar că pe partea de venituri, veniturile au fost supraestimate, lucru pe care l-a spus Consiliul Fiscal anul trecut în decembrie…”, a spus Heiuș.
Menționăm că, după primele cinci luni din 2023, încasările realizate de ANAF sunt cu aproape 9 miliarde de lei mai mici decât estimările, acesta find și contextul în care Heiuș a afirmat că proiecțiile sunt superaestimate. Noul șef al ANAF va trebui să limiteze sau să acopere acest deficit, în condițiile în care Bugetul are nevoie de sume suplimentare colectate de ANAF.
Profesor universitar și consilier prezidențial, favorit pentru poziția de ministru al finanțelor. Vine tare din spate Sebastian Burduja, actualul ministru al Comunicațiilor
Pe de altă parte, viitorul ministru al Finanțelor va trebui să gestioneze în primul rând problema indicată de fostul șef al ANAF, anume posibila eliminare a cotei unice de impozitare, la presiunile PSD. Dacă lucrurile stau așa cum spune Heiuș, impozitul progresiv va afecta negativ încasările bugetare, cel puțin într-o primă fază. În același timp, viitorul ministru va trebuie să gestioneze un sold al împrumuturilor aflate la niveluri istorice. De asemenea, ministrul va fi în prima linie în procedurile de absorție a banilor din PNRR, program esențial pentru viitorul economiei României.
Așa cum a arătat Economia în exclusivitate, principalul nume vehiculat pentru poziția de ministru este cel al lui Cosmin Marinescu, consilier prezidențial dorit la șefia finanțelor de președintele Klaus Iohannis.
AICI despre experiența și studiile lui Cosmin Marinescu
Marinescu nu are experiență în administrație, dar este un profesor universitar și cercetător cunoscut. În ultima perioadă, însă, este foarte prezentă o altă grupare din PNL, care îl dorește ca ministru al Finanțelor pe Sebastian Burduja, membru al comisiei de buget din Camera Deputaților, fost secretar de stat la finanțe și actual ministru al digitalizării. Burduja a urmat cursurile unor importante instituții de învățământ din Statele Unite și Europa și a început să devină foarte vizibil în timpul protestelor împotriva lui Liviu Dragnea și a PSD. Ulterior, el a devenit membru al PNL, fiind influent mai ales la nivelul Capitalei. Tatăl său, Marinel Burduja, fost senator în anii ’90 și fost vicepreședinte Bancorex și Raiffesen Bank, este, de asemenea, o persoană foarte influentă în mediul politic.