Roubini: România e o ţară care poate fi un exemplu de succes în Europa. Nu văd un risc de criză, dar situaţia macroeconomică e debalansată
„Nu văd un risc de criză, dar situaţia macroeconomică e debalansată”, a declarat luni Nouriel Roubini, la conferinţa „Starea economiei mondiale la 11 ani de la criza economică. Suntem pregătiţi pentru o nouă recesiune? „, organizată la Bucureşti. El precizează că este nevoie de orientarea bugetului către investiţii, precum şi de o reformă a administraţiei publice şi sistemului de fiscalitate.
Roubini afirmă că România trebuie să ia măsuri pentru echilibrarea fiscală, după ce statul român a orientat în ultimii ani cheltuielile către consum şi mai puţin spre investiţii, ceea ce a dus la o creştere a deficitului extern, peste un deficit bugetar.
Acesta consideră că reformele ar putea aduce o creştere de peste 3-4% pe an. Roubini atrage totodată atenţia că deficitul s-ar putea dubla de la 3% din PIB, potrivit News.ro.
„Dacă vrei să creşti salariile minime, trebuie să le menţii cu productivitatea. Altfel, creşterile de salarii la stat se duc în creşterea importurilor. Un deficit comercial şi public înseamnă o creştere a datoriei publice pe termen luni”, spune Roubini.
Cu toate acestea, economistul subliniază că nu vede riscul unei crize în România.
„România e o ţară care poate fi un exemplu de succes în Europa”, a afirmat economistul.
Roubini este un reputat profesor de economie la Universitatea New York care a anticipat criza economică globală din 2008. În septembrie 2006, Nouriel Roubini anunţa în faţa unei audienţe de economişti, la Fondul Monetar Internaţional (FMI), că se va produce o criză în lunile şi anii următori.